Rotterdam

Kom till Rotterdam på fm och ja, det kändes som det brukar kännas här. Ganska hemma känner man sig nu med tanke på att vi hamnar nog mest av alla ställen.

Strålande sol har det varit och det märktes på båten bredvid, två matroser målade i shorts och bar överkropp. Men nej, jag sprang inte runt med kikare, man såg ändå. Min träning på em ställdes in och det blev sola på monkey island istället.

Tänkte träna efter middan men provianten kom och det blev övertid och känner mig lite sliten. Så vila gjorde nog bra och så nya tag imorgon, visst hoppas jag på sol igen men då är det diciplin och att dra sig ner och träna på kvällen.
På väg in
Snart förtöjda

Nu är det dags för mig att sova, vi kommer ligga stilla över natten men om allt går som det ska så går vi mot Hamburg imorgon för en ny last där.

Godmorgon

Jag är vaken, eller halvvaken är nog mer rätt ord ännu och ska snart börja jobba.

Ligger och gungar lite, lite på ankarplatsen utanför Rotterdam, skönt att vakna när det är så pass tyst som nu, det som hörs lite är fläktarna men annars inget och inga skakningar från maskin.

Projekt tidningar

Höll på och pysslade lite i dagrummet på fm. Bland annat röjde ur lite bland alla tidningar som finns. Slängde det som var riktigt gammalt eller fanns flera ex av. Tex så hittade jag en golftidning från 2003, två ex av samma Praktiskt Båtägande från 2006 och en massa mer. Så om någon saknar sin favoritserietidning så kan det vara mitt fel också, slängde några som var väldigt sönderlästa.


Eftersom det är söndag och alla i maskin var lediga så kunde jag smita ner och låna deras
Dymo och göra fina små etiketter och sätta på tidningsmapparna.


Värsta ordningen, måste nog säga att den hålls ganska bra också efter man har
fixat i ordning och det är ju bra för alla.

Missade fotbollen ikväll, kände inte riktigt för att se den så planeringen var inte att hinna se den faktiskt. Blev ingen film heller som tanken var men popcorn fick jag.

Dags att sova nu så jag orkar med en måndag, kan bli full fart imorgon med ev ankomst före lunch rätt mycket proviant som vi som vanligt inte vet när den kommer och ev nåt kul löst planerat för kvällen.

Träning

Precis tränat klart för andra gången idag, blev så eftersom ja var tvungen att jobba lite på em och hade rätt mycket energi, eller snarare kände att jag ville träna, gick en timma på bandet och så ytterligare en halvtimma rodd. Lagom seg i kroppen nu.


Lugnt och skönt väder


Inte riktigt läge för att ut och jogga på däck


Nåt måste man äta efter träningen

Ska verkligen göra ett försök att komma i säng om en stund, behöver nog det.

Lördag

Dåligt med uppdatering, jag vet och skäms lite men prioriterar annat just nu tyvärr. Tar lite tid och kraft att komma in i jobbet igen. När rutinerna och allt i största allmänthet här ombord faller på plats så ska det nog bli bra.

Har klarat av en halvtimma på roddmaskinen i gymet precis. Planen var att slå på en film och gå på bandet men eleven hade tänkt precis samma sak och hann före. Ska verkligen försöka göra det ikväll, får se om andra planerar att träna eller om jag kan ha bandet så länge.

Snart på väg ner för att börja jobba igen, lördag i sjön vilket för dagen betyder att vi kanske dricker nåt mer än mjölk alt. vatten till maten och det blir lite extra med dukning och så. Ingen koll på hur dukarna ser ut och dert tar sin tid att fixa dem, putsa glas och vika servetter.

Kan ju säga också att vi är på väg mot Rotterdam, ska komma fram inatt men ankra ett dygn och gå in nästa natt.

Ombord

Vi kom ombord till sist igår kväll. Krångel i gaten eftersom de inte fått någon besättningslista, vad det nu skulle hjälpa, vi är ju ändå inte med på den. Ett par samtal av vår hjälpsamma taxichafför så löste det sig men segt var det.

Hunnit med jobb på fm och nu efter lunch träning, 1,5 timma boxning blev det. Kan säga att det känns i kroppen på mig som inte tränat nästan på hela ledigheten. Skönt att vara igång igen nu, behöver verkligen träningen egentligen.

Rotterdam nästa låter det som men vi får väl se.

Grangemouth

Framme i Grangemouth är vi som ska mönstra på, men inte båten...

Den ska komma in vid halv nio så vi hamna på ett hotell där vi fått mat och efterrätt, tog det mest för att fördriva tiden.  Gott var det men jag var väldigt mätt redan innan.

Tog det som en avslutning på mitt slappa och rätt onyttiga liv som jag får erkänna det varit ganska mycket hemma. Slappt då jag varit sjuk/förkyld större delen av tiden och vad det gäller maten så ja. Godis är gott haha.

Imorgon är det nya tag, bra mat på regelbundna tider och träningen ska igång igen, vet inte vad det blir dock, boxning kanske. Morgondagens problem.


Anton i Grangemouth förra törnen

Arlanda

Rätt soft flygplats egentligen, inte så svår att hitta på om man inte ehm råkar kolla platsen ombord på planet och tror det är gaten. Jag skyller på att det var alldeles för tidigt på morgonen och efter ett tag klarades det trots allt ut.

Byter plan i Amsterdam vidare till Edinburgh, känns bra, hoppas bara att den timman som är räcker, förra gånger var det jag som trängde mig förbi typ 100 pers i passkontrollen, för att komma igenom och inse att mitt plan var inställt.

Landar 15.45 engelsk tid och har fått för mig att det tar två timmar till Grangemouth sen, kan vara helt fel också. Får se sen.

Packar

Varit vaken sen ungefär 5 imorse och är nästan klar med packningen.

Lika dålig på att packa som vanligt, inte lagt ner allt i väskan men jag skulle tro att den går att stänga.

Min kamera som gick sönder förra resan är lagad nu. Riktigt bra för mobilkameran (även om den är bra) klarade inte allt jag ville .

Snart jobb...

Pratade med kontoret imorse och då var det torsdag påmönstring Grangemouth, Skottland.

Nu på em har mail dykt upp med flygtider, efter lunch på torsdag är vad som gäller. Skönt att slippa en toktidig flygning men det blir väl att röra på sig hemifrån efter åtta nån gång. Lutar åt flygbussen denna gång, rikitgt soft att åka den faktiskt.

Inte börjat packa än, det är fusk, det ska man göra dagen innan.

Mardröm

Jag drömmer mardrömmar, inför påmönstringen...

Inte för att komma till båten, det kommer bli kul. I min dröm kommer jag till Arlanda och har glömt min dator hemma är det första jag märker, grejen är att i samma väska så låg pass, sjöfartsbok, läkarintyg, alla papper jag verkligen måste ha. Lite panik men till slut så kommer nån hemifrån med väskan och jag kan gå ombord på planet i sista sekunden men vilken panik...

Bilder avmönstringsmorgonen

Rosenvik, Djurgården 06.15 17 juni


Avmönstring

Mönstrade av på eftermiddan idag och det känns så skönt att vara lite ledig igen. Även om jag verkligen har haft det bra och jätteskoj så har det varit en tung vecka. Sätter rätt mycket press på mig själv och det blir väl jobbigt i längden men jag är nöjd.

Kommer att bli dålig uppdatering nu över midsommar men lite bilder från Jakob Hägg har jag kvar så de kommer vid tillfälle.

Laddar för påmönstring på Bro Anton ca 26 juni med att vila mig i form och umgås med alla hemma:)

Ute ur berget

Vart dålig på att skriva men det beror på att vi legat inne i berget hela dagen. Det har varit mörkt, kallt, väldigt tråkigt och noll mobiltäckning/internet. Trots allt lite coolt att se eftersom jag aldrig varit på varv och se när vattnet tappades ur och vi låg i torrdocka. Men nu vet jag hur allt går till så nu klarar jag mej från varv ett par år eller så.

PorslinetAllt porslin här ombord har sjöfartsverket märke på sig, lite skumt kändes det direkt när jag kom hit men nu tycker jag det är rätt coolt.

Nåt för Broström att ta över kanske
? De har ju kaffemuggar redan...


Sol

Sol och nästan klarblå himmel här hos oss så jag har tagit en paus i jobbet och smitit upp på mokey island och lagt mig i solen. Jättehärligt och är det något här som får mig på strålande humör och ger mig energi så är det en stund i solen.

Lite spring här blev det dock, vet inte vad matrosen och överstyrman håller på med men nåt med flaggorna verkar det som, chiefen kom också springande, undrar om det är svårt eller som på andra båtar att när solen skiner kommer maskin ut på däck.

En grej här ombord som fashinerar (hur stavas det?). Tagit en bild men fick inte med mig sladden att ladda över ut så den bilden och vad det är kommer senare.

Mat och fotboll

Lite grillad mat, lite rödvin, en fotbollsmatch och lite godis senare så har vi det väldigt bra här trots att inget händer överhuvudtaget på ön. Lagom efter trekaffet fick kapten ordning på tv:n i mässen så vi såg matchen där och åt äppelpaj.

Upplysningsvis så kan jag bara berätta att rödvin och Ahlgrens bilar inte är idelaiska tillsammans. Vinet blev aningen för surt för min smak.

Borde sova men piggnade till igen efter nio, har ju sovmorgon till 6.15 imorrn så en stund till kan jag vara uppe.

Matförberedelser

Grillning på gång till kvällen och det kunde man inte bestämma sig för förrän vid tiofikat så det har varit fullt upp att ordna till det.

Blir grillspett och bakpotatis och så äppelpaj till efterrätt.


Grillspetten


Vitlök och örtsmör till potatisen ska det bli

Nu är det fikadags, får se till att få i min besättning lite kaffe så att de blir på bra humör, matrosen har i och för sig redan erbjudit sig att grilla.

På äventyr

Vi har klarat av en hel dag på Muskö, snart ett helt dygn. Känns inte så jobbigt att bara ligga stilla, är rätt ok. Tycker att det är ett lite coolt ställe några dagar så här men en kompis hade en annorlunda åsikt efter en länge tids värnplikt här:

"Muskö är ön som gud glömde, djävulen inte ville ha och försvaret köpte."

Tog en liten promenad på kajen efter middagen som slutade med att vi gick en rejäl bit bort, var nog ute en timma och gick. Fint att jag bara hade tofflor på mig. Det bästa måste ha varit vår hemväg, vi var typ 5 km bort men kom upp på berget och insåg att om vi bara tog oss nedför det så var vi tillbaka, förutom ett staket med taggtråd... Men vi tog oss ner och det fanns en öppning i staketet som tur var, vi slapp den sista utvägen att klättra över.


Rätt nice utsikt


Uppe på berget


Tillbaka hela vid vår lilla båt

Väntan...

Det som händer här nu är att vi väntar. På att det ska bli måndag. Kul, tycker verkligen att all väntan på allt möjligt är jättekul, inte. Det får bara tiden att stå stilla. Hur bra jag än trivs här och allt går bra och det är kul så vill jag att det ska bli tisdag eller onsdag. När jag nu får åka hem, då ska jag verkligen njuta av mina 10 lediga dagar innan det är dags för kanske det tuffaste 6 veckorna ute på jobb nånsin. Men jag har en hemlig plan för hur de kommer att bli de bästa veckorna.

En liten förhandstitt in i berget finns här: http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=65025 . Får hålla tillgodo så länge med det så ska jag se vad jag kan göra.

Nu är det ett par lediga timmar så jag ska ta mig ut i solen och bara slappa.

Muskö

Var Muskö som vi förtöjde vid sent igår kväll. Enligt dem som är mer uppdaterasde än mig så är det ca 80% chans att vi ska få använda en av deras dockor. Den är ledig men vi är inte säkra på att vi får plats i den, återstår att se men besked ska komma snart.

Vi ligger på militärt område vilket innebär fotoförbud och därför kommer inga bilder härifrån komma upp, tyvärr.

Ändrade planer

Såklart går ingenting som det var planerat. Vi kom ju till slut iväg och började mäta vid 10 men så vid lunch så går nåt som har att göra med propelleraxeln sönder (jag och komma ihåg krångliga grejer i maskin = går inte). Så det var bara att vända eftersom vi tog in en del vatten. Ingen akut fara för att sjunka eller så men inte bra ändå.

Nu ligger vi till kaj, fråga mig bara inte vart... På middagen så pratade de om att gå tillbaka till Rosenvik mitt inne i Sthlm där vi kom ifrån men vi är inte där nu. Måste få tag i ett varv där vi kan få en torrdocka snabbt. Muskö var på tal och det skulle vara coolt för det är ju militärt och de har dockor inne i berget... Låter ju helt sjukt men så ska det vara. Besked skulle nog komma imorgon bitti. Det enda jag ser nu är att vi har en ubåt bredvid oss.

Sovdags för länge sen men vi har telefonkontakt igen så jag fastnade där. Man får passa på när tillfälle ges för vem vet om vi blir ute till sjöss till avmönstringen när vi lagat det här.

Min lilla hytt

En liten men helt ok hytt har jag fått härombord. Ingen av hytterna är speciellt stora och toa och dusch finns ute i gången. Bara att inse hur bortskämd jag är med min stora fina hytt på Anton...


Morgonens bilder


På väg

Vi gick från kaj för ett par timmar sen, vaknade såklart av att motorn startades men konstaterade bara att det är strålande väder och dags att ut på sjön och göra lite nytta.

Mobiltäckningen och internet kommer att försvinna nån gång runt lunch och vara borta tills vi går i igen troligtvis på måndag mer eller mindre, kan hända att sms går fram ibland.

På bryggan har de börjat gå sex om sex med vaktskifte 03, 09, 15 o 21. Får se hur det kommer gå med mattider osv, är inte orolig men det kanske blir lite kaos till en början.

Nu dags för mig att börja pyssla med frukosten.

Ute och åker annan båt

Eftermiddagen blev väl inte som planerat med jobb direkt efter fikat. Istället kom andrestyrman Rikard inrusande och sa att överstyrman hade ett uppdrag till mig som inte gick och tacka nej till. Låg rätt bra till med maten så jag fick order om att gå och ta på mig en tröja och våra arbetsflytvästar som finns i varje hytt.Anledningen var den här båten, Plåtniklas heter den. Vi skulle ut och testköra, ehm leka lite med den. Blev en timmas tur inne vid Stadsgårdskajen, bort till gästhamnen bredvid där vi ligger, till Hammarby sjöstad och sist Nacka Strand. Rikitgt skoj var det, roligast såklart när vi skulle testa maxfarten.


Inuti båten


Viking Cinderella kom också in när vi var på väg ut


Hej då så länge vår lilla båt


Här är stoleksskillnaden lite tydligare


Polishelikoptern landade på sin platta på kajen bredvid vår när vi åt middag

Kryssare

Idag på fm så kom vår systemtekniker Robban in till mig och sa att jag skulle kolla förut, kryssningsbåten nedan höll precis på att vända och lägga till vid kajen rakt över från oss.

När vi står ute fotar så får vi se en annan båt dyka upp från vänster som ska förbi där den här båten har hela aktern... Viking Lines Gabriella var det och vi var överens om att Åland/Finlandskryssarna har man alltid tyckt varit rätt stora och så men de är inget mot den som ligger här nu.Allt gick dock till slut bra och vi kunde gå in och jobba igen. Inte kul väder alls idag, kallt och vid lunchen kom lite regn.

Lite av inredningen


Byssan


Byssan åt andra hållet


Mässen


Dagrummet

Godmorgon

Här är det tidig morgon och jag vaknade (med väckarklocka såklart) för en halvtimma sen och ska strax upp och börja pyssla med frukosten.

Lite flyt hade vi igår som låg kvar till kaj så vi kunde se fotbollen med bra bild. Får se hur det går med lördagsmatchen men den kan vara lite i fara. Tror att vi ska gå ut nu på morgonen men än så länge är det bara jag som är vaken och överstyrman åkte hem över natten, lyx. Kanske inte ska säga nåt när jag inte ens varit ombord ett dygn dock.

Bilder


Kryssningsbåtarna ligger mittemot oss


Rätt nice utsikt


Vår kajgranne Baltica


Bara för att de kom så fick vi åka lite båt och byta kaj


Mojänger som jag inte vet vad de heter och bara kan gissa vad de används till

Ombord

Ombord på Jakob Hägg nu sedan 3 timmar tillbaka, hunnit gå igenom det mesta med Malin som jag ska jobba sitället för och det känns jättebra än så länge. Trevlig besättning, inte fler ombord än 7 st plus mig så det är rätt lugnt.

Lunchen gjorde Malin det mesta på samtidigt som vi sprang runt och kollade på en massa saker. Ska gå en säkerhetrunda med överstyrman om en knapp halvtimme och få reda på allt jag ehöver veta som rör säkerheten och ens uppgifter vid en ev brand osv. Mycket att ta in direkt men det går.

Till middagen har de redan varit på mig om att de vill ha grekisk mat i och med foltbollen Sverige-Grekland ikväll. Ska se vad jag kan göra åt den saken men det blir nog nåt åt det håller, kanske lite buffe, återstår att se.

Ska försöka fota lite och lägga ut ikväll för ev så går vi ut imorgon bitti och då kanske internet och telefon försvinner.

Jakob Hägg


Jakob Hägg

HIttade en bild och lite information om Jakob Hägg som jag ska jobba på i veckan. Det är en sjömätningsbåt som går för sjöfartsverket och mäter djup i farleder.

Här finns en länk till en artikel där man kan läsa lite om arbetet om man drar ner en bit:
www.havet.nu/dokument/HU20062.pdf 

Packat klart i princip och ska väl mest ta det lugnt resten av kvällen. Imorgon blir det tåg till Stockholm och sen ligger de vid Skansen så en buss dit och så kanske man till och med ser båten.

Jobb

Det är ju ledighet för mig nu, trots det så har jag blivit utlurad på jobb. Imorgon bitti bär det av till Norrtälje för att mönstra på Jakob Hägg, en liten vad jag förstått forskningsbåt. En vecka ska jag vara där och jobba som kock.

Nervöst men spännande, kul att se något annat och trots allt ska det bli kul att få jobba lite som kock.

Vad jag förstått ska vi gå utanför Sthlm och vara ute ons-mån och sen åker jag hem igen nästa tisdag. Internet fungerar inte alls förutom till kaj och mobiltäckningen är väl som vanligt sådär och till och från. Därför kan det komma att bli ännu tystare än vanligt här en vecka framöver.

Tyst!Det finns personer ombord som pratar mycket, och då menar jag verkligen jättemycket. Så mycket att man inte orkar höra, speciellt inte när det är en massa trams och man precis vaknat. Och då ska tilläggas att jag verkligen har bra morgonhumör, sällan någon lyckas förstöra det.

Tur då att det finns andra som är otroligt omtänksamma, i alla fall mot mig och jag har fått ett par egna hörselskydd som jag kan ta på mig om någon är för jobbig eller bara rent demonstrativt.

Fina fina blå är dem. Men, jag har sett någon gå runt med ett par i guld och det är ju finare. Så jag ska nog försöka byta till mig ett pat sådana istället om inte alla par är bortslarvade eller bara slut... 

RSS 2.0