Valborg

Valborg idag, för oss gör det ingen skillnad. Spelar ingen roll om det så skulle vara julafton, de som är ombord jobbar. Det kan mycket väl bli lastning eller lossning en sån dag med. Senaste julen var jag hemma men båten låg till kaj, då får man försöka göra det bästa av det. Julbord måste man såklart äta ändå.

Idag är som vilken annan onsdag som helst, vi har ankrat utanför Braefoot Bay i Skottland några timmar och ska få gå in senare ikväll. Vet inte om valborg firas utomlands och i så fall i vilket syfte. Kan väl erkänna att jag inte fattat knappt att det är valborg idag.

Man hamnar så lätt i en bubbla här, på gott och ont. På ontsidan får väl vara att man tappar så mycket kontakt med verkligenheten, man inser inte vidden av vad som händer hemma och ute i världen. Vi ser rubrikerna i Aftonbladet men sen då... Inte som hemma där man matas med det på tv, radio, löpsedlar och i lokaltidningen.

På gott måste jag säga att man här inser hur bekväm man är med saker. Hur ytligt en del är. Man klarar sig utan det mesta här om man måste men man är så bortskämd.


BB2

BB
Kväll på ankarplatsen utanför Braefoot Bay, Skottland

Träning

Träningsdag idag, som så många andra dagar och dagens planer var roddmaskin och pilatesboll. Rodden gick utmärkt, kom ju en ny roddmaskin för någon vecka sen och den funkar och är hel än så länge.

I mina träningsplaner som gjordes i måndags för hela veckan fanns inte att vi kan få en dag då vi rullar lite. Inte farligt alls egentligen idag, det rör sig såpass att man känner att vi åker båt. Att träna med bollen bygger hela tiden på balansen... Så det blev ett test. Vissa saker gick att göra, andra var inte ens att tänka på tyvärr. Bollen levde sitt eget liv minst sagt. Det får bli nya tag en annan dag.

Pilatesboll


Mässen

Mässen
Vår mäss när det var dukat med linnedukar och vinglas. Alltid lika mysigt att
få fixa i ordning och vika servetter och allt.

Vädret ändras snabbt

Trodde jag var så smart...

Öppnade min ventil fullt när jag gick ner och tränade här för en timma sen och tänkte det var skönt att vädra ut och få lite svalt.

Att det skulle börja regna tänkte jag inte en tanke på men såklart. Tur att jag har en gullig styrman som bor mittemot mig som såg detta och gick in och stängde ventilen och sen kom ner i gymmet och talade om det.

Förstår mig inte på vädret alls, imorse så var det moln på himlen och havet var alldeles svart vid sjutiden. Vid tiofikat var det strålande sol men ganska blåsigt och så vid halv två regn... Nu är klockan nästan tre (vi går på engelsk tid -1 timma) och det är på väg att spricka upp igen.
 

Svart hav
Imorse, strax före frukost, ankarplats Scheveningen utanför Rotterdam.

Popcorn ombord igen

Popcorn

Äntligen fått ombord popcorn igen. Tack kapten:) Räddat min måndag som i och
för sig inte finns mycket att klaga på.

Kan någon bara förklara för mig vad grejen med sockerpopcorn är? Kom hälften med socker och hälften "normala" med salt... Jag äter popcorn om jag är sugen på något salt och godis om jag vill ha något sött.

Önsketänkande

Händer ju ibland att det spekuleras i vår nästa resa... Eller resan efter det om vi redan vet.

Vi har en stor Europakarta i ena dagrummet och till den finns en magnet som sitter där vi är. Mycket bra om man vaknar och känner sig alldeles förvirrad eller råkar slå huvudet i något och behöver friska upp minnet.

Det är i kartan vårt önsketänkande kommer in... Lite då och då hamnar magneten där vi vill vara och inte där vi är.

Karta Rotterdam
Dagens exempel, vi befinner oss på ankarplats utanför Rotterdam...


Karta Sardinien
Men jag skulle tycka det var trevligt om vi istället låg utanför Sardinien.

Kontoret? Kan ni fixa? Snäääälla...

Höna i tuppgården

Så brukar det ju inte heta utan tvärtom, tupp i hönsgården ska det ju vara. Men inte ombord hos oss.

En styrman kom till mig för några dagar sen och frågade hur det kändes att vara höna i tuppgården som jag ju blir här ombord som ensam tjej. Vad mina kompisar hemma säger om det osv.

Ärligt så vet jag inte, för mig är det inget konstigt. Jag visste att branschen är otroligt mansdominerad och hade tur att segla med ytterligare två tjejer ombord på mina första två båtar. Det gav mig en mjukstart och en chans att lära mig hur jag ska bemöta folk för att få respekt osv.

Tror inte att jag träffat någon som har ifrågasatt mig rakt upp i ansiktet. Däremot så tror jag det snackats skit och jag vet att det finns folk som tycker att tjejer inte har något att göra på sjön.

Självklart får folk tycka och tänka som de vill, min åsikt är att så länge man klarar av sitt jobb så spelar inte könet någon roll.


Att vara ensam tjej är inget problem i sig, inte på den här båten, inte för mig i alla fall. Saker blir i många fall vad man gör dem till. Jag kände ingen här när jag kom hit, då var det tufft, även om jag blev väl omhändertagen så kände jag mig ensam i början. Svårt att komma nära killar snabbt när man bara blir skickad nånstans. En vecka, sen kändes det som om jag alltid vart här, nästan i alla fall. Jag tog plats från början och högg ifrån mot dem som testade mig och vann allt på det.

Få stunder som någon sett mig på dåligt humör här ombord. Alla andra har såklart en del i det också, det var bra stämning, jag trivs, andra trivs, jag trivs ännu bättre, det blir en god cirkel.

Bad med kläder på Bro Promotion
Blir man för kaxig så straffar det bara en själv, finns sätt att ta ner alla på jorden.
Här slängde man mig i poolen bara sådär (Bro Promotion januari 2007).

Färdigjobbad för idag

Jobbat klart för idag nu. Skönt, känns som dagen varit lång fast det inte varit någon större skillnad mot annars egentligen.

Vettinggubben är HELT galen. Alla ombord hatar honom mer eller mindre. Men vi tänker positivt och att det är en ny dag imorgon utan honom och troligtvis blir avgången strax efter frukost vilket innebär att alla får sova en hel natt för en gångs skull.

Vet inte vad som händer ikväll, känns lite avslaget. Vi får se.

Rotterdam igen

Och det är inte för sista gången vi är här, var så säkra.

Ingen lugn söndag för någon ombord. Ankomst halv sju imorse och vettinginspektören dök upp vid halv elva, blir lite småspänt ombord. Man vet aldrig om han får för sig att komma och fråga en nåt som man först ska försöka förstå frågan på engelska, sen kunna svaret och svara på engelska. Är inte nervös så, det löser sig alltid men man spänner sig lite.

Brukar ha en tendens att lyckas klanta mig när jag pratar med folk från land som är ombord, tex lots, agent eller skeppshandlare. Senast det hände var här i Rotterdam för en vecka sen och då var det skeppshandlaren som säkert skrattar lite åt mig i bilen på väg härifrån. Är så van vid att alla som kommer ombord pratar engelska att det är på rutin att svara på engelska utan att tänka speciellt mycket på det. Grejen var bara det att skeppshandlaren pratade danska har jag för mig, alltså nästan svenska... Men jag svarade på engelska, en gång, två ggr, sen insåg jag vad jag höll på med och gick över svenska. Så säkert också alldeles röd i ansiktet.


Har för mig att dialogen var nåt sånt här...


Skeppshandlaren: Vet du vart kapten är? (På danskbrytning, vet inte hur man stavar)
Jag: I think he´s sleeping.
Skeppshandlaren: Okej, vet du hur länge han kommer sova då?

Jag: Maybe a few hours, I'm not sure.
Skeppshandlaren: Okej vet du vart cheif engineer är?
Jag: Ehmm (kommer på mig själv) Ja, han gick precis ner till maskinkontrollrummet.


Sen var det inga mer problem men så dum jag kände mig...

Flottövning

En massa genomgångar och en övning idag. Blåste massor och självklart dubbelt så mycket på styrbordssidan där flotten som skulle demonstreras är. Tog en av överstyrmans jackor från lastkontrollrummet och gick ut i tofflor ändå, säkerhetsskor alla gånger.


Flotte

Flotte1

Flotte2

Bombhamster

Bombhamster

Vår nya besättningsmedlem, bombhamstern Gert. Han är en korsning av hamster och bordercollie. Andlening att han kommit till oss ombord är okänd men det handlar om ISPS och säkerheten för besättningen ombord. Känns skönt för alla, nu kan vi fortsätta att sova lugnt om nätterna, Gert har kollat så vi inte har bomber ombord.


Gert och Jeff

Säkerhetsstyrman visar upp Gert på ISPS-genomgången tidigare idag

Alla städar

Allmän städhysteri ombord. Ska få vetting imorgon = inspektion från något oljebolag vi kör för. Man har det 1 gång / år för vaje oljebolag. Kommer en gubbe ombord som kollar på ALLT och skriver den ena mer otroliga anmärkningen efter den andra. Även om båten ser bra ut i allmänhet (vad jag vet) så vill man ju att den ska se så bra ut som möjligt för att slippa onödiga anmärkningar på sånt.

Maskin vaskar där nere, däck är ute och spolar, precis fått min ventil avspolad och det har vart ett himl liv utanför.

Själv så ska jag väl se till att hela bygget ser bra ut. Städar mässen just nu, ser ut som ett slagfält med alla blommor nerplockade på golvet och inga gardiner och så men det ska snart ordna upp sig igen.


Massa övningar och genomgångar på eftermiddan, flottarna, livbåt, isps och något mer men det är bra för att friska upp minnet lite grann. Tyvärr dålig tajming på en lördag men vi är i sjön och har fint väder så inte mycket att göra.


Tankdäck
Tankdäck

Braefoot Bay / Dalgety Bay

Gick iland precis som planerat efter lunch. Hörde mig för lite med gubben som körde mig till gaten och fick en beskrivning hur jag skulle gå för att komma till den andra byn, Dalgety Bay.

Lät som det skulle finnas mer affärer där. 50 minuters promenad senare trodde jag det var ett skämt, det jag hittade var en kiosk, pizzeria, firsör och mäklare, inget mer. Sen förklarade samma gubbe som körde mig tillbaka att jag skulle gått längre ändå. Det hade jag kanske gjort, om jag hade haft mer tid.

9 km och 1 timma och 40 min senare tillbaka ombord, klockrent med stegräknare i mobilen som själv räknar om sträckan man går. Lite halvseg i benen och nöjd med mig själv. Massa motion utan att det kändes minsta jobbigt under tiden.


Dalgety Bay
Välkommen till Dalgety Bay, får nog klassas som håla på det lilla jag såg


Dalgety Bay utsikt
Fast kanske ändå rätt trevligt att bo här, ehm ja kanske tre fina sommarveckor om
året, annars regn, regn och blåst.Skylt Braefoot Bay
Ja vad säger man, nästan hemma igen...

Landgång

Det fina vädret var visst inte här för att stanna. Nu halvmulet och regnet hänger i luften. Tänkte ändå gå iland bara för att få en promenad, kapten sa att det ska finnas en by om man går åt andra hållet också. Ska fråga i gaten, kan ju vara ett alternativ.

Morgon i Braefoot Bay, Skottland

Morgon


Att säga annat än att vi haft en morgon med strålande väder är att ljuga. Ett par timmar jobb nu och kanske kan det sen bli en landgång för att i alla fall ta en promenad. Tar väl 25 min att gå till närmsta lilla by från gaten och det är lagom. Att de sen är mysigt där och härlig väg att gå hindrar ju inte.

Ute på däck

Fint väder

Sitter ute på däck och försöker få lite sol, vad som inte var räknat med var vinden, det blåser massor. Flyttat mig två gånger och hamnade i halvskugga för att få lite lä, trist men det blåste för mycket annars.

Nästan nyss slutat jobba och det blev en rätt jobbig eftermiddag efter träningen. Så trött i hela kroppen och känner att träningsverken kommer sitta där den ska imorgon, sånt man får ta.

Tror att det är planerat för bastu om en stund och sen sovdags rätt tidigt för mig.

Träning

Box
Igår filminspelning, idag träning

Haft verkligen noll motivation till träning egentligen sen jag kom ombord men så kom jag på vår boxningssäck som hänger nere i maskin... Så det blev det, en timma med den och hopprep och jag är helt slut men en bra känsla är tillbaka, träningen gör mig så lycklig. Så det blir inget längre uppehåll igen nu.

Fikadags nu och sen jobb nån timma igen men allt känns lätt även om jag är så trött så detta är jobbigt att skriva.

Bilder Hamble

Ankomst Hamble
Styrman och matroser förbereder ankomsten


Hamble
Delar av tankdäck och Humble långt borta


Hamble 1
Segelbåt, en del fanns överallt, de försökte misstänkt köra ikapp med oss


Hamble 2
Nästan framme...

Landgång Hamble

En liten landgång hann vi med i Hamble, England.

Men vilka regler de har för att vi ens ska få gå iland... Skyddsskor, hjälm och reflexväst från däck till gaten, 10 min promenad + 5min bil. Inga mobiltelefoner överhuvudtaget, annars ska man stänga av dem men nu fick de inte följa med alls... Så därför kunde jag inte heller ta några kort.

Hamble som stad, eller jag skulle nog kalla det en by var mysigt. Otroligt mycket segelbåtar som tyvärr större delen låg på land och väntade på att bli iordninggjorda och sjösatta. Säkert ett härligt ställe att sitta på uteserveringarna på sommaren precis vid vattnet. Vi satt ute på det första stället vi var på men sen gick solen ner och då var det dags att dra sig inåt.

Tog lite bilder när vi var på väg till kaj vid lunch idag som jag ska ladda upp så fort jag hinner.

Nu dags att sova så jag är snäll mot stackars matrosen som ringer och väcker mig alldeles för tidigt imorgon.

Säkerhetsmöte

Färdigjobbat för idag. På eftermiddan blev det inte ett dugg gjort, verkligen ingenting. Vi roade oss med säkerhetsmöte istället som tog nästan 1,5 timma, alltså tills det var dags för middag, bara att rusa iväg och ta fram vatten och mjölk och sen sätta sig och äta. Inte för att det gör jättemycket att få sitta i soffan en hel eftermiddag på arbetstid men lite pyssel fanns det som jag borde gjort, det får blir morgonens jobb innan frukost.

Bastu på gång om en timma men nu ska jag göra vår motorman sällskap i gymmet när han ska motera ihop våra nya roddmaskin och cykel till gymmet.

Erbjöd mig hjälpa till och fick svaret att jag fick gärna göra honom sällskap.
Vet inte hur jag ska tolka det...

Åker båt

På väg till Hamble i England som ligger rätt nära Southampton. Ska vara ett riktigt trevligt ställe och gå iland på ryktas det. Ska finnas en massa segelbåtar som ligger alldeles i närheten, kanske inte riktigt favoritsysselsättning hos mig att gå och kolla på fritidsbåtar men är det fint väder så kan det vara mysigt att komma iland. Enligt kapten lovar de dock regn och åska, trist men inte oväntat. Får leta upp en affär och köpa popcorn eftersom det glömdes bort att beställas i förra hamnen. Får se helt enkelt, snackas om ankring sent ikväll till imorgon lunch/ eftermiddag.

Roar mig med att tvätta lite och annars bara slappa är planen för eftermiddagen när jag är ledig.

Rotterdam

Rotterdam grannbåten
Vår utsikt på babordssidan, cisterner och ett par båtar vid nästa kaj.


Rotterdam cisternern
Utsikten styrbord akterut, fler cisterner.


En lång dag avklarad nu, lite tufft att vakna halv sex imorse och veta allt jobb som skulle göras men inte när. Blir alltid så när vi ska få proviant och det är avlösningar, ett stort kaos som slutar i stress och mer stress. Tror inte jag glömt nåt ändå som tur är idag.

Rotterdam som hamn är stor stor, kommer inte ihåg hur många mil kajplats men det är mycket. Europas största hamn om jag inte är fel ute. Oftast välordnat och bra så beställer ofta grejer från skeppshandlare både till oss (mat) och till maskin (reservdelar och bunkerolja osv).

Som stad så är den okej, inte en favorit men får jag chansen så går jag gärna iland för lite shopping eller bara komma bort ett tag. Bra också att det finns svenska sjömanskyrkan här som gärna kör oss och det är så mycket smidigare än att ta taxi.Nu funderar jag på att gå ut i solen på däck en stund, längtat efter det hela dagen och försökte vara ute så mycket det bara gick när provianten kom. Hade vi varit i sjön så hade datorn fått följa med ut för kors i taket så funkar internet där ute men nu finns det regler som säger att ingen elektronik på däck så då är jag duktig och följer det. Tråkigt om vi skulle sprängas eller så.

Gungeligung

Det slår inte inte fel, när vi ska äta så börjar det gunga. 16.15 idag kom det som på beställning. Höll på att vika servetter till middan och då kommer rullningarna så jag väntade på en krash... Hade ju redan olivolja och salladsdressing framme men det stod upp som tur var. Sådär skoj att vika servetterna och samtidgt försöka hålla i sig lite. Lugnade sig lite en halvtimma men så fort jag satt fram vattnet på borden så var det kört igen,bara att jaga vattenflaskor och få ner dem i kryddställen på borden så kunde man andas ut för den gången.

Inte riktigt läge sen och sätta sig ner och äta efterrätt utan mer att försöka få undan så mycket. Inte sjösurrat något alls, brukar blir förvarnade om dålig väder för det händer att allt måste surras, stolar knyts fast och det som måste vara får stå på slingerduk.

Dåligt väder 1
Vi blir omkörda av en containerbåt i rikitgt dåligt väder vid ett annat tillfälle.

Vi klarade dock middagen utan olyckor och nu är det skapligt lugnt igen, kommer lite sjö men det är nog bara bra att somna till. Trött kan jag inte neka till att jag är, så tungt att dra sig upp imorse, tog nog 4 signaler att fatta att de var telefonen som ringde. Tur att det var styrman som ringde och babblade en massa som vanligt så jag fick vakna till lite.

Kvällen har vi fördrivit med en timma nere i bastun, och sen har jag bara suttit och snackat med min hyttgranne som tyvärr lämnar oss för den här gången imorgon.

Godnatt och på återseende imorgon:)

I sjön

Gått från England för den här gången för ett  par timmar sen och vi har nu 12 timmars sjöresa till Rotterdam och se fram emot. Ankomst mitt i natten, sen ska det komma bunker mm till maskin, antagligen så fort vi kommer fram och det innebär nattjobb för stackarna, igen. För oss ska det komma proviant men den brukar komma innan avgång, sällan eller aldrig nattetid så  det lär bli imorgon eftermiddag/kväll. Passar mig bra, andremaskinisten ska åka hem så det blir lite extrajobb där men eftersom det är söndag så finns det gott om tid.

Höll på att flippa ur totalt på en person här ombord som har så sjukt dålig attityd och lever i en bubbla där bara han finns men eftersom det var andra runt kände jag att dra upp allt inte var tillfälle.

Nu är jag ledig, en hel timma till! Gör ingenting egentligen. Slappar, lyssnar på musik, läser nyheter, bloggar och ja, äter choklad. Det enda godiset som finns för tillfället men jag ska pressa kapten att öppna slabben efter middan så kanske jag hittar nåt där. Gott och Blandat jättepåsar finns, vill bara inte ha en repris på förra veckan där det blev för mycket winegum redan på eftermiddagen och sen wienerbröd till fikat. Mådde så illa att jag gav bort 2/3 kartong winegum och sa att de skulle stoppa mig på godis men nu är det fritt fram igen om jag får säga det själv.


Trött

Så trött nu, även om vi ligger en timma efter Sverige och klockan precis blir elva nu så har jag varit nära på att somna i soffan i över en timma när vi sett på film. Blev Goal idag, fotbollsfilm:) Den var bra så jag fick inte somna. Nu däremot så är det fritt fram och sova ska det bli. Verkar ha lugnat sig med smällarna mot kajen som var på eftermiddagen så det ska nog bli bra.

Gonatt!

Dagens lilla skämt

Varje vecka får vi en postionslista från kontoret där vi kan se vart alla rederiets svenskbefraktade båtar är och ska gå kommande vecka ungefär. Eftersom vi är den bästa båten så är vi alltid först på listan ska tilläggas.

Idag såg den ut såhär:

Aruba:-)

Här ser man att vi lossar i Killingholme, England idag och imorgon, att det sen blir Rotterdam i Holland där det ska lastas jetfuel igen (det vet jag från annat håll) att den ska lossas i Hamble i England. Sen kommer det lilla skämtet...

Att vi ska gå till Aruba och lasta. Aruba ligger i Västindien
, rent tidsmässigt skulle det stämma, tar ungefär 2 veckor att gå ner dit med den fart vi gör. Dock är det ingen behaglig resa vi skulle få då den här båten inte är gjord föt att gå över Atlanten...

En person lyckades de lura, vår nya styrmanselev. Han fick listan i handen och läste, frågade sen vart de låg och fick Västindien till svar och skiner upp som en sol. Tyvärr så blev lyckan kort och sanningen kom fram.

Det roligaste måste jag säga är agentens namn... Nigger Brothers, bara idén haha, fick förklaringen att agenten här heter Corybrothers.

Man kan ju drömma vidare men det längsta den här båten lär komma är Singapore när den blir såld.

Immingham

Egentligen är vi visst inte i Immingham, eller hur ska man säga, tydligen så heter det Killingholme där vi ligger men det är typ Immingham. Krångligt värre. Hur som helst är det inte mycket att ha vad det än heter. England så det är trist väder. Ett lerdike, vattnet ser ut som Baileys eller kaffe med massa mjölk. Blåser massor så vi ligger inte stilla utan smäller in i kajen med jämna mellanrum, ingen tanke på att den fina färgen ska få vara kvar heller. Kommer bli en kul natt, nej jag är inte negativ eller gnällig, här har vi dagens sanning och så är det.

Immingham
Båten vid kajen i lerdiket

Annars är allt kalas, två styrmän som lämnar oss inatt men två nya är redan ombord och det kommer bli bra. Lite tråkigt när man gillar alla att glädjas åt att nån ska komma ombord när en annan lämnar men det är så livet här är. Folk kommer och går men de som verkligen betyder nåt håller man kontakten med ändå.

Popcorn såklart!

Kapten kom och frågade i dagrummet efter frukosten vad vi ville beställa för nåt till slabben när vi kommer till Rotterdam imorgon.

Frågan gällde vad för whiskysorter, mitt svar: Popcorn.

Haha jag var aningen snabb där och lyssnade bara på att han sa "beställa till slabben. Dock så blir ingen ledsen om vi får hem popcorn igen. Beställde det före jul och de tog slut snabbt så denna gången tog jag med från Sverige till mig och andremaskinisten men det har blivit gott om filmtíttande och popcorn redan så det finns bara en enda påse kvar:(


Säng Fallkirk
Blev helt kär i detta överkast och hela arrangemanget med kuddar och allt.
Fanns i affären vi köpte kuddarna i Fallkirk, kostade bara 75 pund dvs ungefär
1000kr, då alltså bara överkastet. Ehm sugen på att köpa men man måste
ju få med sig allt hem och det är alltid jobbigt ändå.


Nu en massa jobb att ta tag i, kommer både överstyrman och navigationsstyrman som ska lösa av ikväll så eftermiddagen för min del är räddad med övertid men men. Sånt som händer och imorgon är det ju helg:)

Noll koll på läget

Gick in till kaj i Immingham imorse, närmare bestämt förtöjde vi 06.30 imorse. Fanns då en kock ombord som kommit upp 06.45 hade noll koll på läget verkligen. Följade ordväxling mellan honom och mig 07.00:

Kocken: Det var ju det jag sa igår.

Jag:  Vad?

Kocken: Ja att vi inte skulle gå in halv sex imorse, vilket skitsnack.

Jag: Ehm, vi ligger till kaj nu. Vi förtöljde för en halvtimma sen så det stämde precis det som var sagt.

Kocken går och kollar ut genom ventilen i byssan och ser då att det stämmer. Till hans försvar kan man ju säga att vi inte hade börjat lossa då så det var tyst precis som om vi skulle legat kvar på ankarplatsen. Att vi låg med babordsidan till kaj och att man genom ventilerna i byssan såg kajen kanske vi inte ska prata om.

Sol:)

Sol
Ser kanske inte så härligt ur som det var, båten i mitten lååångt borta är
Bro Axel, byggd från samma serie som Anton om jag inte fått fel info.


En eftermiddag som inte blev som tänkt. Hade planer på att sova eftersom jag inte kände mig pigg alls på förmiddagen. Ont i halsen och halvfebrig när jag vaknade men det gick över mer och mer. Rätt uppe i varv efter lunch så jag tänkte läsa lite mail och nyheter. Det gick inte alls... Vi ligger ankrade igen, den här gången utanför Immingham och då snurrar båten lite beroende på strömmen och nu gjorde det att vår mottagare till internet och telefonen ombord hamnade i total skugga. Alltså nya ideér gällde och då blev de upp på däck 4 inlindad i en filt och ut i solen. Jätteskönt men lite blåsigt, därav filten.

Idag

Varit full fart med jobb och en massa hela dagen idag. Brandövning och oilspill genomgång har hunnits med också. Rätt sköna avbrott ibland och få göra sånt och skönt att det sitter om det händer på riktigt.

Nu blir de filmmys, tror att vi ska Cinderella Man men det återstår att se, en till som förslag också som jag glömt namnet på. Återkommer senare.

Dålig väder

Dåligt väder
Rejält dåligt väder utanför Dover 31 januari 2008, en stund gjorde vi den
otroliga farten 0,7 knop. Sjön och vindern rakt förifrån och trots last så
hissade det ordentligt och sova var knappt att tänka på i fyra dagar.

Min hytt

Kaos i min hytt

Bombnedslag morgonen efter min väska äntilgen kommit till rätta. Så mycket grejer som
 man inser att man kanske inte behöver men så gärna vill ha med sig. Ja, jag är värdelös på
att packa men det går mest ut över mig själv eftersom jag får släpa på det.

Mindre nödvändigt (kanske) :

Bikini (Finns ju en chans 0,1% typ att vi ska till Medelhavet)
Tuggummi (Hur skulle jag kunna veta att de fanns 384 paket ombord?)
Mörk choklad (Nyhet i slabben ombord tydligen)

Plus en del till...


Hmmm...

M och M försöker jag vet inte vad
Våra båda Martin är värsta teamet på galna grejer nu.

Detta förklarade matros Martin (t.h.) med att de gjort ett försök att göra sig fina.

Tidigare haft flera diskutionen med honom om kläder osv. Första gången var i somras när han fick för sig att jag matchat träningslinne med skorna när jag skulle ner i gymmet. Där fick han ge sig efter jag förklarat att jag bara hade ett par skor med mig att träna i och så kan ju linnet råka ha samma färg nån gång.

Senaste gånger var för ett par dagar sedan när han kom och sa att han kände sig så sunkig i mjukisbyxor och t-shirt eftersom jag alltid är så fin när jag jobbar. Jaha...

Jobbar ju i och för sig sällan i mjukisbyxor, det händer men aldrig till kaj utan det är jeans, halvlånga byxor och till det t-shirt eller linne, ibland klänning/ tunika med leggings. Det stör mig inte att de går i mjukisar eller vad, det är deras fritid ombord och på min fritid så är mjukisar också förekommande.

Känner bara att jag skulle bli galen av att bara gå runt i mjukiskläder, räcker med att man hoppar sminket 9 dagar av 10. Är inte prioritet 1 när klockan är 05.30 på morgonen och det snart är dags för jobb och sen är det ingen som direkt bryr sig. Eller kanske så är det någon som gör det ändå för det blev ett himla liv av att jag hade målat mascara när vi skulle iland igår.

Hmmm...

Delfin från Bro Promotion

Delfin från Bro Promotion
Sjukt härliga minnen. Att stå framme på backen och se delfinerna hoppa framför
båten. Det är fint på bild också men en del av känslan försvinner. Så häftigt.

Den här bilden är tagen från min praktikbåt Bro Promotion utanför Florida december 2006.

Fallkirk

Landgång idag på eftermiddagen, en mycket trevlig sådär där huvuduppdraget var att shoppa kuddar för båtens räkning. Drog med kapten, förstemaskinisten, en styrman, motormannen och en elev.

Staden för detta var Fallkirk, nära Edinburgh i Skottland. Båten ligger i Grangemouth som är en håla precis som så många andra ställen vi går till, en kvart med taxi som nu är dock överkomligt.

Fallkirk
Shoppinggata i Fallkirk

Raka vägen mot ett shoppingcenter blev det, gick med kapten och kollade i ett par affärer men sen sa han att han kunde gå ut och kolla lite själv om jag ville kolla i klädaffärerna. Klart jag ville! Fanns så mycket fint men av nån anledning så blev det inga kläder alls shoppade. Lite annat småplock, mer eller mindre nödvändigt men men.

Kapten hittade en kuddaffär men innan vi klarade av det så hittade vi alla en liten mysig pub där det blev ett glas vitt vin för min del och öl till övriga.


Vinglas Fallkirk
Mitt vinglas, fastnat lite för rött vin nu men det jag fick här var
riktigt gott.

Kuddar fick vi, närmare bestämt 18st och de skulle ju hem men det gick bra, vår elev som var kvar ombord gjorde en insats och tog hälften uppför landgången. Affären där vi handlade dem var underbar, så mycket fint. Fotade lite men det får ett eget inlägg senare.


Nere i lasttanken...

Aldrig fått chansen innan att klätta ner i våra lasttankar som så mycket kretsar runt. Tänker båten går ju för lasten och lasten är i tankarna. 5:an styrbord skulle jag alltså klättra de 11 meterna rakt ner i. Kallt, mörkt och det luktade kemikalier är väl ungefär att beskriva det. Blivit av med min höjdrädsla men en lite släng av den kom tillbaka för ett ögonblick men sånt är till för att utmanas när man har situationen under kontroll tycker jag. Sprang runt lite och kollade i största allmänhet på däck efteråt och testade och krypa genom de hål som finns mella olika sektioner eller vad man ska säga på däck. En stor labyrint och hinderbana i ett är det och man känner sig inte sig så smidig i overall, klumpiga skyddskor och hjälm men det var skoj ändå att ha sett. Brukar försöka ta chansen och vara med på allt jag kan och får för att veta vad de pratar om och så.

Får tillägga att trots att vi har så farliga laster i så är tanken väl rengjord innan vi går ner och den som går först har gasmätare som reagerar på mista lilla.

Tankdäck från bryggan 080414
Tankdäck ikväll, ankarplats utanför Grangemouth, Skottland

Får ju inte fota på däck pga säkerheten dvs i detta fallet explotionsrisken och speciellt inte i tanken även om den är spolad och fläktad så de blider som blev är tagna från bryggan.

Akter ut 080414
Akter ut från bryggan, skorsten t.h. rakt fram frifallslivbåten


Slussning

Hämtar kastlinor i slussen i Antwerpen
Slussen i Antwerpen, fick klättra ner och hämta kastlinorna eftersom jag
inte vaktat min tunga.

Gjorde ett litet besök på kajen idag för att hjälpa Martin att ta upp lite proviant som kommit, slutade med att jag tog så mycker saker i en säck att den gick sönder, då tog jag bananlåda, kämpade med den hela vägen och gick sen in och åt, hamburgare och pommes, bra där.

Bilden är från i januari när vi var på väg ut från Antwerpen och jag hade råkat bli lite för glad att vi skulle till Antwerpen. Alla hatar att gå dit för då måste man gå i kanalen in och slussa, det tar ungefär 8 timmar och då måste kapten, chief och en maskinist vara vakna. Toppenställe att vara på när man väl ligger till kaj dock, rätt nära till stan, vi får alltid åka med kyrkan och det finns massa kul affärer att shoppa i. Sa när jag fick veta det att de skulle sluta gnälla och att jag personligen skulle hämta kastlinorna i slussen och så blev det.

Tees

Framme i Tees, lite tidigare ankomst inatt än planerat tror jag. Men det är bra för alla de som fick jobba, söndag så alla utom vakterna, jag och kocken är lediga så det finns en chans för dem att sova ut lite.

Tees från hytten 080413
Delar av hamnen i Tees, England från min hytt. Ehm ja ibland så är
ju det vi ser underbart men oftast ser hamnarna så här tråkiga ut.


Lyckades vara upp till 24 inatt trots att jag var trött och hade sagt att jag skulle sova ungefär 22 men inte det. Toktrött imorse när matrosen ringde och väckte 5.30

Precis börjat lossa så vi ska ligga hela dagen minst men landgång känns inte riktigt som det drar. Tror att jag ska iland med kapten i nästa hamn som är Grangemouth och handla en del saker till båten men vi får se vad som händer med allt.

Dagen idag med jobb blir att fixa klart i vårt ena dagrum som är under storstädning, slängt ut mattor och typ allt och röjt bland filmer osv, annars ska ju söndagen vara lugn eller i alla fall är det mindre måsten.

Ankring

Ibland finns inget bättre än att få ligga till ankars ett par dagar medans det andra gånger är en pina att bara ligga i ett par timmar och vänta.

Ankarplats
Med Bro Anton på ankarplats utanför Rotterdam 20/10 - 07.

Nu har vi lagt oss för ankars utanför Tees i England. Vi hade lite tävling med en annan båt upp som vi förlorade inte helt oväntat och de fick gå till kaj före oss. Låter dock som vi ska få gå in vid 02 inatt och det är sådär poppis med tanke på att det innebär nattjobb för samtliga utom mig, kocken och andremaskinisten som är jourfri. Trött besättning imorrn och dålig uppslutning till frukosten är att räkna med men det är som det är.

Halvtråkigt grått väder, kom en del hagel för nån timma sen. Verkar vara standard här i England med hagel, vet inte hur många gånger det haglat bara på den veckan jag vart ombord nu, kanske 5 ggr... Jag önskar mig sol, 25 grader varmt och en pool ombord.

Sovdags

Borde sovit för en bra stund sen om man tänker hur trött jag varit hela dan och framför allt hur jag kände när jag vaknade imorse. Blev film ikväll, The Holiday som var bra, Jude Law var såå snygg;)

Lugnt och skönt väder, gungade lite efter middagen men det var bara så att det var mysigt ändå. Inte som förra törnen när vi gick till Portugal och jag höll på att flippa ur totalt fjärde natten det verkligen rullade, fick ju inte sova pch man blev helt förstörd. Men men, vi fick en dag i Sines, sol och en härlig landgång med karneval på kvällen så det var värt det.

Filminspelning ombord

Hade planer på att bara slappa hela kvällen igår men inte då, lovat vår matros Martin att vara kameraman (kvinna) när han skulle filma till sin blogg cmj.blogg.se och han ville göra det vid sju igårkväll så då blev det så. Och vilken film det blev. Skrattade så filmen är säkert alldeles skakig. Den är så sjuk men rolig, i och för sig såg vi på råmaterialet rakt igenom men sen ska han klippa och fixa så det blir spännande.

Filminspelning ombord, elev Martin, matros Martin och motorman Kalle
Elev Martin, matros Martin och motorman Kalle går igenom inspelningen.

Fortsättningen sen blev lite vin med min hyttgranne innan vi blev hämtade för lite kortspel i mässen. Jag vann inte den här gången heller tyvärr.


Träning

Invigt gymmet ombord för den här törnen. Alltid skönt efter man har tränat och egentligen så gillar jag att träna men det är sådär kul ombord när man har ett gym som ungefär enda möjlighet. Att vårt gym är bra och har det mesta ändrar inte så mycket på det. Jag vill ha valmöjlighet, löpbandet är inte samma sak som att sticka ut på en promenad eller joggingrunda men man får göra det bästa av det och bita ihop

Blev 30 minuter på löpbandet, varvat jogging och gång, lite hopprep och sen styrka för mage och rygg ungefär 30 minuter det med. Har en pilatesboll med mig som är kanonbra men det var länge sen jag använde den så de kommer kännas i kroppen imorgon.

Gymmet ombord
Vårt gym ombord

Brandlarm av kuddkrig

Otroligt men sant, brandlarmet i min hytt som reagerar på rök löste ut vid 23 igår kväll, efter att ha fått en liten smäll av en kudde.

När larmet gick så var det skarpt, fattade ingenting så det var bara att hoppa i overall, skor och på med hjälm och ut till brandstationen på däck 2. Där ute så säger det är det larmar på däck 3 där jag bor men chiefen hittar inget. Efter typ 10 min och larmet kommer en andra gång så hittar han att det är i min hytt. Parfym säger de andra ute vid mig, hade bara ingen parfym framme eller så så det verkade skumt och det klarar allt sånt annars.

Då kommer jag på det. Hade nyss fått ombord min väska efter att allt bagage varit på rymmen i 5 dagar och höll på att packa upp när vår andremaskinist kommer in och säger något som får mig att slänga en kudde på honom. Han försöker kasta tillbaka och träffar då brandlarmet i taket men inget mer med det. Ett par minuter senare går larmet...

- Anledning - Kudden fick det damm som samlats på larmet att virvla runt och då trodde larmet det var rök.

- Konsekvenser - Vi fick ropa till land att det larmade, och sen blåsa av en eventuell förstärkning från land om det hade brunnit.

Idag kom en säkerhetsansvarig från land och skulle reda ut vad som hade hänt, visst hade kapten kunnat säga att det var ett falsklarm för det var det men istället säger han att det finns ungdomar ombord som hade "pillowwar", ehm kuddkrig. Han fick sig ett gott skratt och något att berätta för kajgubbarna och vi fick lugn och ro igen.

Pembroke

Idag i Pembroke, tyvärr så har min kamera flippat ut +  att batterierna är på laddning och sladden till mobilen är hemma så några bilder från hamnen är inte tagna. Inte mycket att se heller egentligen, rätt fult här. Hittade däremot en fin bild på min båt, Bro Anton. Hon är en kemtanker som ägs av Broström. För dagen lastar  vi Benzen Heartcut, inte jätteinsatt i precis vad det är men det är otroligt cancerogent, dvs att det framkallar cancer om man andas in det. Därför har våra matroser friskluftsmask på sig när de är ute på däck, ser lite kul ut men det är ju för deras egen skull.

image2
Bro Anton


Välkommen till min blogg

Tanken är att det ska gå att följa mig och vad jag gör, vart vi går med båten, vad vi hittar på osv.


Ankarplats St Brides Bay, Wales

Bjuder på en alldeles nytagen bild. Ligger till ankars i St Brides Bay, Wales och väntar på att få gå in till Pembroke där min otroligt efterlängtade väska väntar eftersom mitt bagage försvann i fredags när vi flög till båten.


RSS 2.0