Torsdagsmat igen

Frukost: Varm macka
Lunch: Fyllda paprikor m. ris
Middag: Stekt fläsk med löksås


Mot nästa hamn..


En annan kväll på bryggan, en fin kväll

Vi åker båt mot Pembroke, solen är borta och regnet gör oss sällskap istället. Men som någon här ombord sa och säkert många innan så behöver vi lite regn med för att uppskatta de soliga och fina dagarna. Jag är nöjd så länge solen skiner mellan halv ett och två på eftermiddagarna, här är vi inte så kräsna. Kanske vore det bra om det inte är solaväder imorgon då jag visst råkade bli lite röd idag. Ingen fara dock, på med lite mer bodylotion innan jag sover och det syns inte imorgon menblir det sol så blir det lite starkare solskyddsfaktior. Blir det inte sol så blir det träning, den går bra nu. Gjorde sjukt mycket att få komma iland en sväng och springa av sig lite och trots att jag idag kände mig sliten och hade bestämt vilodag och njöt av den i solen så ville jag ändå träna och den känslan är bra, den tar jag med till imorgon.

Jag missade tydligen en hel massa medans jag låg ute på däck på eftermiddan, tullen hade visst vart ombord och rotat igenom en del hytter efter cigaretter. Dock inte min, antagligen därför att jag inte hade några och då inte heller skrivit upp nåt på tullistan. Dessutom så får dem inte gå in utan att man är med.

Sovtajm snart och äntligen har jag börjat sova lite bättre, eller jag har inte sovit dåligt, men att vakna eller ha svårt att somna (mer än 10-15 min) är dåligt i mina mått mätt. Hemma däckar jag på 3 min och vaknar när klockan ringer eller annars  framåt åtta halv nio. Här vaknar jag på nätterna, eller mot morgonsidan har det varit nu, imorse orkade jag inte kolla klockan utan vände mig och somnade om, kanske hör jag styrman som bor vägg i vägg nu som går 4-8 vakten.. Hmm, det ska bli skönt att komma hem sen.


Delfinbilder

Vi är ju inga proffsfotografer varken jag eller eleven och vattnet var inte så klart som man hade kunnat önska så det var inte överdrivet många bra bilder men jag har försökt skaka fram ett par där man i alla fall förhoppningsvis ser vad dem föreställer.
Internet funkar igen :)

En bra fortsättning på en redan bra dag är att komma ner i hytten igen efter att ha pressat ett par timmar i solen och prova att logga in på msn och det FUNKAR. Kors i taket..
Mindre kul var det när dem startade maskin för avgången.. Jag låg och solade bredvid skorsten och det var väl inte alldeles genomtänkt. För när dem startade så blev jag mer svart än brun av att ligga där, sotet regnade ner över mig. Som tur är så finns dusch ombord så jag är inte längre svart utan kan se att solen börjar ta lite i alla fall.
Nu är det dags att dra sig ner mot mässen och byssan för att slå på trekaffet.


Godmorgon onsdag

Jag älskar att det är ljust när man vaknar, eller ja, till och med långt innan man vaknar trots att jag går upp halv 6. Har slutat dra ner båda mina rullgardiner här ombord och drar bara för gardinerna för den ena ventilen för jag inbillar mig att jag då får in lite ljus på morgonsidan och då vaknar lättare. Hmm jag tror det funkar, men det kan vara tillfälligheter.

Ser ut att bli en fin dag här med ganska mycket blå himmel just nu men det kan ändras fort så vi får se vart det tar vägen. Jag hoppas på solväder då det är vilodag med träningen så skulle jag ju lika gärna kunna vila på däck i solen, annars letar jag nog reda på en film och roar mig med den på eftermiddan.

Tyckte det såg ut som vi var losskopplade och då lär vi ju vara klara och ska väl förmodligen gå runt lunch. Mot Pembroke.

Nu ska jag gå och sätta fart med frukostbrödet, funderar på att göra en laddning med biscotti också under förmiddan, tror dem skulle gilla det.


Mat imorgon onsdag

Frukost: Äggröra & bacon
Lunch: Pastasallad (tänkte allt får vara i olika skålar och så får man blanda som man vill, föråt mässman)
Middag: Fiskgryta


Mitt mellannamn borde vara "ändrade planer"

Lita inte på det jag skriver om hur planeringen ser ut, vi skrotade idén om landgång igen. Kände att det räckte och en lugn kväll ombord var det rätta, i alla fall för mig.

Vad det gäller avgång härifrån Eastham (ni tycker säkert vi har legat här i evigheter och det har vi) så är det preliminärt sagt imorgon vid lunch, tidvatten att passa och vi missar det inatt. Två dygn har vi legat här då, sanslöst länge i våra mått mätt men toppen att det är på ett okej ställe.

Lider med killarna som mönstrade av runt 4 imorse som skulle flyga hem runt 6 med byte i Amsterdam och vara hemma i Göteborg till lunch vars flyg var sjukt mycket försenat och dem får vara glada om dem är hemma innan midnatt ikväll istället. Sjukt surt är sånt där men dem är ju snart hemma får dem trösta sig med, klent tröst men ändå.

Såg precis när jag tittade ut härifrån bryggan att det ligger en fotbollsplan ett par hundra meter bort efter vattnet och att det är ett lag som tränar där nu, åhh tänk om jag hade haft skor med mig så kunde jag ju ha hoppat in och lirat lite, ser i och för sig ut som att det är ett pojklag 13-14 år kanske (långt håll, svårt att se.. åhh tröga jag, jag är på bryggan, där ligger det kikare typ överallt, sååå - det är visst ett herrlag och halva laget spelar utan tröjor, så dit hade jag aldrig fått tillåtelse att gå, haha).

Jag har försökt att ladda bilder igen - det går inte, det bara avbryts så jag ger upp för idag med den saken. Chiefen kom och sa att dem jobbar på att få ordning på internet igen men dem vet inte riktigt vad som är fel och att omstarter inte verkar hjälpa.


En perfekt dag

Åhh.. Vi har det himla bra ombord just nu. Stack iland och sprang en runda på 45 minuter i parken och solen kom fram helt och när jag kom tillbaka så var det blå himmel och väder för att sola. Så vad gör man, snabbombyte till bikini och upp på soldäck.
Med största sannorlikhet så blir det nog en landgång till ikväll, jag och eleven pratade om att cykla bort dit jag och förstemaskinisten var igår. Borde inte ta mer än 20 min med cykel. Dem som sitter i gaten måste ju tro att jag är knäpp och det börjar bli fullklottrat vid mitt namn på deras besättningslista, haha. Men vaddå, vi passar på när vi ligger så här bra till.


Tisdag

Gissa en gång vem som däckade totalt kl 22 igårkväll, haha alla som tror det var jag har rätt. Galet trött var jag och känner av lite idag att gårdagen gick i ett.
Men jag tänkte ändå ta tillfället i akt att gå iland idag på eftermiddan för att springa en runda i den mysiga parken som ligger 10 minuters promenad från båten. Så nu är det bara att smälta maten lite och sen iväg. Får se hur mcyket ork det finns i benen. I värsta fall får det väl bara bli en bra promenad.
Det har regnat eller hängt regn i luften ända sen vi förtöjde igår men nu finns det hopp om bättre, solen håller på att bryta igen lite trots att vi är i landet där solen aldrig skiner (fast jag har haft rätt många soliga dagar ändå i england totalt sett).
En annan kass grej med det här landet eller där vi nu befinner oss är att vår tvsändare inte hittar några kanaler.. Så ingen fotboll för oss, surt när det börjar bli lite roliga matcher äntligen.


Tisdagens mat

Frukost: Omelett (fyllningen improviseras imorgon bitti men tips mottages gärna)
Lunch: Wok med räkor
Middag: Flygande jakob


För jag har varit iland!!

Jag lever, tro inget annat fast det varit så tyst här idag.

Vi har varit iland är förklaringen, och så har jag jobbat och tränat. Ja sen hinner man inte med så jättemycket mer för dygnen här ombord har liksom hemma bara 24 timmar. 45 minuters promenad blev det till ett mindre shoppingcenter eller vad man ska kalla det. lite shoppat blev det också, ett par skor (otippat..) och lite annat allt möjligt. Men inga vykort som var en av huvudmålen. Sjukt mycket födelsedagskort osv hittade jag men inte ett enda vykort. Får ta det Plymouth istället som är nästnästa hamn, efter Pembroke som står på tur när vi går härifrån Eastham.

Om ni ursäktar så är jag rätt slut efter en dag som gått i ett sen kvart i sex imorse och sängen väntar snart. Hörs imorrn istället :)


Godmorgon måndag

Gjorde ett allvarligt försök att ladda delfinbilder igår på bryggan, men det ville inte alls. Tyvärr, men man vet ju aldrig när saker hoppar igång igen så nån gång kommer dem väl förhoppningsvis.

Ska alldeles strax börja morgonen med att försöka få ordning på en deg jag satte igår att kalljäsa som ska bli tekakor, kan gå hur som helst.


Mat måndag

Frukost: Gröt & ägg
Lunch: Pyttipanna
Middag: Biffstroganoff m. ris


Soliga söndag

Underbart härligt väder har vi och har haft hela dagen. Träning blev det men kunde inte hålls mig inne på löparbandet utan drog ut på däck och sprang istället, toppenhärligt :) Lite styrka också ute på däck, sen snabbt in och byta om till bikini och eftermiddan var optimalt utnyttjad.

Kvällen bjuder nu på popcorn och slappande och vi laddar för morgondagen och hoppas att vi går in som planerat.


Ankring

Framme där vi ska vara, meeeeen vi missade precis tidvattnet. Det hade dock inte hjälpt om vi hade hunnit fram för slussen där vi ska in är visst trasig. Så elva imorgon fm är budet att vi går in. Alla glada alla nöjda. Dagjobb och så kommer vi ligga 1,5 dygn. Kan det bli bättre?

Vädret kanske? Njae egentligen ska man inte klaga för det är sol och blå himmel men en del tunna moln så jag väljer träning idag framför solen, kors i taket och jag vet inte vad, haha. Men jag är sugen på träning igen och har fått några dagar bra vila från det så då är det väl bara att köra igen.


Godmorgon och gårdagens delfiner

Godmorgon, piggare än piggast är hon som skriver här nu, som vanligt den här tiden på morgonen. Tio i sex är klockan här eftersom vi går på engelsk tid sedan igår natt. Och kors i taket, pigg är jag faktiskt, trots att jag bara varot vaken tjugo minuter och hade svårt att sova igårkväll så att klockan kanske drog iväg mot halv tolv, tolv innan jag somnade.

När jag satt och pratade i telefon så såg jag delfiner, första gången för dagen. Trodde att det var nåt annat för dem var så små och några andra hade pratat om att de ha de sett typ valhajar (som ine var det och som hade ett namnet men ett konstigt sådant som inte jag kommer ihåg). Sen blev det lite lördagsgodis och slappande fram till strax efter åtta då jag gick upp på bryggan och sa att jag hade sett delfiner och då var inte det som dem sett så mycket att skryta om och dem var avundsjuka. Satt och pratade om vilka coola djur delfiner är och tror ni inte dem kommer tillbaka. Jooo till allas glädje så kommer dem igen och hoppar bredvid båten och simmar sen fram framför och hoppar framför bulben. Så vi rusar fram på backen och tittar på dem genom hålen (ankarklysen?) där framme en stund tills dem försvinner bort men kvällen är mer än räddad. Styrman på bryggan som inte fick följa med passar på att tuta i tyfonen precis som vi påvägen fram förutspådde men vi hoppar förstås högt trots att vi förstod det skulle komma. Eleven sa efteråt att han aldrig mer kommer tuta för att retas med måsarna när han nu visste vilket ljud den ger.. Inte okej. Väl uppe på bryggan igen så kom delfinerna tillbaka och hoppade på andra sidan av båten och även om man inte kan se dem nog så var det en bra kväll på bryggan.

Nu ska jag sätta fart med ägg och bacon så får vi se hur många som är vakna och vill ha det :) Dagen bjuder på jobb och eftermiddan kommer med stor sannorlikhet spenderas på Distributors soldäck (5*3meter men det räcker bra åt mig haha) och träningen prioriteras bort till ikväll eller en annan dag.


Mat imorgon söndag

Frukost: Ägg & bacon
Lunch: Laxpasta
Middag: Kycklingvingar & hasselbackspotatis


Dagen

Inget internet tillbaka på det trådlösa nätet men tro det eller inte, vi har överlevt hela dagne ändå. Lite tråkigt är det väl men vi har en fungerade telefon som går varm och akuta grejer får tas på de stationära datorerna, som bloggande typ, nu från CCR.

Dagen har inneburit full fart, speciellt när dem bestämde sig för att lägga en brand/helikopter/oilspillövning 15.15. Inte som vi i byssan gillar för då blir det kaos med middan. Men det vara bara att in med klyftpotatis i ugnen och gå ut i solen igen där jag redan hade spenderat mina lediga timmar på eftermiddan. Övningsscenariot var att en helikopter som kom med lots till oss hade kraschat på helikopterplattan och det bra och var spill från bränsle och sånt så först fick rökdykarna sätta skumkanoner för att kyla ner lite innan vi i sjukvårdsgruppen kunde komma fram och rädda den skadade som för dagen spelades av överstyrman. Perfekt övningsväder med strålande sol, mindre mysigt då med overaller på som man svettades som en tok i. Tycker också att solen tar lite dåligt när jag solar men kanske gör solkrämen nytta då.. Lite lite färg ser jag ju att jag får men det går ju så sakta.. Fast det kankse är bra att man inte har mer än två timmar om dan vissa dar att offra i solen.

Kvällen blir lugn, som vanligt. Ringa hem så fort telefonen återvänder hit till CCR och sen ta det lugnt ett tag och sen efter åtta hälsa på bryggan. Tydligen hade dem saknat mig igår när jag inte orkade dra mig upp och solnedgången hade varit galet fin. Dock så orkar jag inte vara där uppe så länge att den hinns med tyvärr. Natten som var så brassade vi över till engelsk tid igen då vi med stor sannorlikhet kommer bli kvar här minst ett par hamnar nu. Den extra timmen inatt var underbar när man vaknade imorse. Tack tack tack! Haha :)

Tråkigt nog så kommer inga bilder så länge jag inte kommer åt internet med min egen dator, visst skulle det kunna gå att ladda via dessa datorer men när det redan tar 5 minuter att ladda aftonbladet så vill jag inte tänka mig vad en bild skulle ta som kan ta en kvart på min dator här ombord.


Mat idag lördag

Frukost: Varm macka
Lunch: Midsommarrester (rätt mycket kvar, tyckte alla åt mycket ändå..)
Middag: Oxfilé m. någon potatis (klyft-/hasselbackspotatis


Internetstrul

Internet i våra hytter bestämde sig att lägga ner igår av okänd anledning och jag vet inte vilka ansträngningar som gjorts för att få igång det igen men det funkar inte igen nu på morgonen i alla fall. Dock så fungerar det på dem fasta datorerna på tex. däckskontoret där jag sitter nu. Det internet är dock så seeeeeegt attman hinner somna innan en sida laddats..

Gårdagskvällen var toppen, maten lyckad, fördrinken god (massa sprite, jordgubbar och ananas haha)och alla nöjda, strålande väder som jag inte hann sätta ut näsan i förutom när fiskarna skulle matas med matavfall.

Så om det blir lite tystare här än tidigare så vet ni vad det beror på, men förhoppningen är väl att internet ska hoppa igång igen när som helst.


Trevlig midsommar :)

Vill passa på att önska alla som läser en trevlig midsommar och hoppas att vädret i Sverige (eller där ni befinner er) är lika fint som här :)

Vi gick från Rotterdam inatt/tidigt imorse och hela helgen kommer bli åka båt så vi ska förhoppningsvis hinna passa på att njuta av solen och lite lugn och ro.


Midsommaraftons mat

Frukost: American pancakes
Lunch: Vårrullar med ris och wokgrönsaker
Middag: Midsommarbuffe (bla. sill, lax, köttbullar och jordgubbar:)


Rotterdam


Kajen i Rotterdam från bryggan


Roat mig med två saker som inte är på topplistan, fylla i vilotidsjournaler och arbetstidsjournaler åt mig och mässman samt att diska fläktgaller.. Hemma gnäller man på ett galler, som man diskar alldeles för sällan - här tar vi (jag) 10 st, 1 gång i veckan.

Det blev ingen landgång, våra planer sprack och då pallade vi inte styra upp nya. Istället blev det nästan 2 timmar i solen uppe på monkey. Alldeles underbart perfekt solaväder var det. Hade jag inte behövt pallra mig ner en kvart innan jag började jobba igen för att hinna duscha så hade jag nog fortfarande varit kvar.
Senare ikväll går vi från Rotterdam mot Eastham som ligger typ vid Liverpool. 2,5 dygns sjöresa tyckte jag någon sa så helgen är räddad :)


Sista rycket inför midsommar..

Tar en liten paus för tandbostning och för att andas lite, full rulle minst sagt och det är inte bra men jag var stressad redan när jag vaknade imorse. Men det är för att det är mycket inför imorgon och samtidigt vill jag hinna iland en sväng idag. Så det är relativt under kontroll och det släpper igen alldeles snart. För annars är läget under kontroll :)
Så blir det tyst här under dagen så vet ni varför, men man vet ju aldrig, ibland hinns det med ett par rader ändå.

För övrigt så är det 3 veckor idag, 3 veckor ombord - 3 veckor till avmönstring. Jag längtar! För hur bra det än är här så är hemma bäst och det är så mycket roligt på gång när jag kommer hem.


Mat torsdag

Frukost: Omelett
Lunch: Rester
Middag: Tacos


En timma på brygganUnderbart väder, te och check vart nästa hamn är, solnedgång, lotsbåt och lots ombord.

Snabba bud och ändringar, lots ombord redan nu och till kaj runt midnatt, ingen verkade speciellt ledsen över det. Mig passar det utmärkt då vår planerade landgång passar bättre imorgon, 6 timmars regeln är röjd ur vägen lagom tills jag vaknar imorgon och vädret håller förhoppningsvis i sig.


Sol heeeela dagen

Dålig uppdatering av mig idag men det har varit fullt upp, jobb, sola, mera jobb, lite till jobb och så nu har jag tagit kväll. En del att förbereda inför midsommar och en del vi inte fick vid provianteringen ställde till det lite. Till exempel så fick vi ingen inläggningssill, kanske jag nämde igår? Men i alla fall så kom det hel sitt fryst i en stor klump som fick tina tills idag som jag sedan har roat mig med att filéa, inte kul alls. Mest stått och svurit över sillskräpet på eftermiddan.
En dryg timma ute i solen fick jag på eftermiddagsrasten, klarblå himmel men det blåste en del så efter en timma så började jag känna mig lite frusen och gick in igen.
Rotterdam blev det till slut som vi är på väg mot och vi går in fredag eller lördag, lutar nog åt att vi springer iland där en sväng om det passar :) Bra att komma bort lite ibland..

Kvällen blir lugn, ska kanske hälsa på en sväng på bryggan och dricka lite te med mina favoriter där efter åtta men annars inga stora planer. Fruktstund också blir det, eller den har jag redan påbörjat med ett äpple som är snart slut. Egentligen borde man gå ut på däck för det är underbart härligt ute, dock inte den där riktigta sommarvärmen än.


Fin morgon


Härligt att vakna och dra upp rullgardinen och möta sol och klarblå himmel :)


Mat onsdag

Frukost: Varm macka
Lunch: Korv och mos
Middag: Sjömansbiff


Kväll

Slutat för dagen för någon timma sen och bara slappat och tagit det lugnt sen dess. Okej jag tvättar så lite nytta gör jag även om det bara är en maskin. Som jag borde pallra mig ner ett däck för att plocka ur torktumlaren. Jag och maskinerna kommer bättre överens, eller rättare sagt så har jag övergett de två som bara bråkade och använder mig av den tredje, snälla maskinen.
Planen för resten av kvällen är att bara slappa och förhoppningsvis få höra hur matchen gick och efter nio ringa min kära sambo som då slutat jobba och prata lite med han. Sen sova.
Just det, jag ska klura på vilka sillar vi ska ha till midsommar. Såklart blir det en vanlig inlagd, senapssill och löksill, sen har vi en färdig tomatsill som får vara med om den är okej, men mer? Ja matjesill såklart men jag skulle vilja ha en inläggning till. Gravad lax och rökt lax blir det också, prinskorv, köttbullar och jansson. Ägghalvor, omelett kanske. Kokt potatis självklart, dock så fick vi ingen som kan klassas som färskpotatis tråkigt nog fast vi beställt det. Vad borde vi mer ha? Förslag?


Rast i kaoset


Fortfarande till kaj i Bremen men snart tror jag vi ska röra på oss igen..

Så fort jag tryckt publicera på det förra inlägget så brakade kaoset lös. Då kom provianten. Eller då ringde dem om att den var här men sen lallade jag runt en halvtimma eller så innan dem hade fått den ombord och bort till oss. Maaaaassa grejer kom det, haha hade jag verkligen beställt allt det där? Ja. Men det är en sak att sitta och höfta på beställningen 150 kg potatis och 1 paket hel svartpeppar ser ju lika mycket ut där haha. Det mesta kom och grönsaker och frukt såg kanonfint ut så nu blir det lite roligare och lättare att försöka göra något bra av kommande veckor.

Skulle försöka stressa ner lite nu på eftermiddan och träna och så men det gick sådär, blev inte så som jag tänkt mig men ett okej pass till slut. Ikväll håller jag tummarna för mina fotbollsbrudar som spelar vår sista match innan sommaruppehållet.. Lycka till brudar!


Lugn natt och morgon

Ingen proviant inatt, skönt.
Gissa vem som har sovit som en stock.. Vet inte om jag hade vaknat om dem hade ringt, eller jo, telefonsignalen är fruktansvärt påträngande så man vaknar, vare sig man vill eller inte.
Tyskland och Bremen ser ut att bjuda på en solig och fin dag och det tackar vi för, vi gillar alltid sol.

Min surdeg förresten, som jag var så orolig för i början att den inte skulle funka ihop med AC:n blev helt okej trots det, inte fullt så livlig som man kunde önska men den är fullt användbar. Nu på morgonen satte jag en fördeg till surdegbaguetter, egentligen är recpetet gjort för att man sätter den på kvällen men jag vill inte gå upp kl 4 för att baka ut så jag provar på det här sättet istället.


Mat för imorgon tisdag

Frukost: Kesoplättar
Lunch: Laxlasagne
Middag: Skink- och ananaslåda med ris

Snälla - håll tummarna åt mig för att provianten inte kommer inatt, det pallar jag inte. Dock får den gärna komma före lunch imorgon så vi får nya grönsaker, fast egentligen passar det inte då heller så ja, den kommer när den kommer.


Recepttips: Pasta med räkor och saffran

Ett toppenrecept på god, relativt enkel och snabb pasta om man vill ha variation till köttfärssås eller vad man brukar äta till..

Pasta med räkor och saffran
4 port.
400g spagetti (1 paket brukar vara 1000g) eller valfri pasta
500g räkor med skal
1 röd chili (går bra att bytas ut mot sambal oelek som ändå ska vara med senare)
2 vitlöksklyftor
1msk olja (förslagsvis olivolja men rapsolja går bra med)
1 buljongtärning (helst fisk/skaldjur)
1dl vitt vin
1dl vatten
1-2tsk sambal oelek
1/4 gram saffran (kan uteslutas)
1 paprika (röd eller gul helst)
salt
svartpeppar
parmesanost
hackad dill efter smak

Koka pastan al dente eller hur den önskas.
Skala räkorna och spara skalet.
Hetta upp en stekpanna med hög kant och ha i olja, vitlök, chili och räkskal och bryn lätt.
Smula ned buljongtärningen och häll på vin och vatten.
Koka 10 minuter och sila sedan av räkskalen och spara fonden som blivit.
Häll tillbaka fonden i stekpannan och låt koka upp, tillsätt därefter sambal, räkor och strimlad paprika och ev lite saffran.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda med pastan och ha sedan på dill och parmesanost efter smak.
Servera direkt.


Det ursprungliga receptet kommer från Hälsokokboken från Icas förlag men detta recept är med mina ändringar och tillägg. Det togs mycket väl emot här ombord för några dagar sen och någon var lyrisk när restena kom ut som nattamat samma kväll.


Bremerhaven passerat


Bremerhaven på väg in till Bremen..

Ett par timmar till ska vi gå med lots innan vi är framme i Bremen, för någon timma sedan passerades Bremerhaven och en del container- och bilbåtar, Wallenius Aniara för att nämna en.

Fint väder har vi men mycket moln som kommer och går. Jag hade tänkt sola på eftermiddan efter att ha varit ute och känt efter, när jag kom ut igen efter att ha smörjt in mig och bytt om och packat med alla saker så var det bara moln för solen och då vart vinden kall. Satt väl ute 5 min kanske innan jag kände att nej, jag går och tränar istället.

Vi har en bra nästa resa på gång, inget snack om saken. Nu håller vi tummarna för att den blir vår också :) (kanske är den klar nu men det var inte det vid 16 när jag och kapten pratade om det)

Kvällen här ombord blir lugn, jag ska pyssla lite med invetering av vår proviant innan allt nytt kommer imorgon. Vi skulle få det mesta säger ryktet och det låter ju bra, hoppas bara det inte är något viktigt som saknas, typ matjesillen.. Jag överlever men det lät inte som vissa andra skulle göra det.


På begäran - bilder på gymmet ombordÖvre bilden : multigym som ska bytas ut så fort ett nytt kommer ombord, boxningssäck
Nedre bilden : löpband, cykel, roddmaskin, pilatesbollar, pingisbord - nog finns det något för dem flesta att träna och det går att få okej variation. I högre hörnet gömmer sig fria vikter, hantlar och skivstång också.


Goooodmorgon :)

Idag är vi pigga, glada och uppåt värre igen, så som vi brukar när inte allt går emot.

Inte ens mitt liiiiilla blåmärke på överarmen sabbar mitt toppenhumör idag. Råkade smälla in i en dörrpost igår när det rullade och brandlarmet gick och det blev att rusa uppför trapporna och fightas med branddörrarna som slog igen när jag skulle till hytten och hämta lite grejer. Som tur var så var det falsklarm, matrosen på vakt blåste damm nånstans och det utlöste en av rökdeckarna.


Mat för en måndag

Frukost: Gröt & ägg
Lunch: Pasta Carbonara
Middag: Kålpudding


På bryggan


Vikarierande styrman.. (den osminkade, ofixade sanningen haha, någon annan finns inte ombord, vet knappt var jag la smink och parfym när jag kom ombord.. sånt är livet.)

Vi byter lite jobb här ombord, jag och styrman bytte tidigare ikväll så jag handstyrde lite men sen fegade han ur och ville inte vara kock. Så nu är ordningen återställd och vi är på rätt kurs igen för det ska ju erkännas att det var lite svajigt där ett tag, haha. Men det är skoj att vara med och lära sig saker, för det är inte så himla lätt.

Nu är det sovtajm för mig som har klockan konstant på 5.30 några veckor till och de på bryggan har lovat att köra lugnt så jag kan sova gott. Imorgon mitt på dagen nån gång är vi framme i Bremen.


Recept: American pancakes

Efter önskemål kommer här receptet som jag använder mig av för att göra american pancakes. Om jag inte kommer ihåg fel så kommer det från Elle Mat och Vin som för övrigt är en toppentidning om man är matintresserad.

American pancakes
4 pers.

3 ägg
5 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk strösocker

+ färsk frukt och ev (lönn)sirap till servering


Knäck äggen och dela i gulor och vitor.
Vispa ihop äggulorna med mjölken.
Blanda alla torra ingredienser och sikta ned det i ägg- och mjölkblandningen.
Vispa till en jämn smet.
Hårdvispa äggvitorna och vänd försiktigt ned i smeten.
Låt stå och svälla i ca 30 minuter.
Stek pannkakor på ca 10-12 cm i diameter på svag värme tills dem blir tjocka och luftiga.


Nu ska jag gå upp på bryggan och hälsa på och dricka te :)


Filmtajm

Grått och tråkigt ute fortfarnde och en ledig eftermiddag där det är välförtjänt vila från träning ska spenderas med att titta på film och äta godis. Precis som det kunde ha varit hemma :)


Grått och tråkigt

Usch, vädret när jag vaknade imorse kändes som höst när jag tittade ut.. Grått, blåsigt och lite stökig sjö, inga problem att sova men på morgonen har det varit lite hoppigt. Kanske finns det lite hopp för att det spricker upp senare. Annars blir det väl som styrman så käckt sa vid frukosten nyss att vi behöver såna här dagar för att uppskatta dem soliga dagarna. Haha och visst har han rätt. Så vi uppskattar det dåliga vädret och ser till att det blir en bra dag ändå.

Hur är vädret hemma och vad händer där?


Söndag igen och då äter vi..

Frukost: Ägg & bacon
Lunch: Paj
Middag: Köttgryta & ris


Matbilder
Allt och inget

Jag har precis om än halvt rullande lyckats ta mig upp till min hytt. Tokmätt efter två portioner mat och efterrätt på det, bra jobbat. Ska se om det kan få mig mindre hungrig på kvällarna. Kanske beror på träningen på eftermiddagarna för jag är inte sugen på så onyttiga saker utan mer direkt hungrig bara. Fast när jag tänker efter så brukar jag ju äta något hemma med på kvällarna, frukt eller sen middag beroende på träning.

Har sprungit fram och tillbaka mellan dagrummet och byssan på eftermiddan och kikat på bröllopet. Så fint.. Så när som gråtit en skvätt lättrörd som jag är ibland.

Nu ska vi tydligen se någon film som heter Matti och handlar om en finsk längdhoppare? Jag ger det en chans, annars är det bara några meter tillbaka till hytten. Sen tänkte jag försöka ladda upp lite bilder från middagen :)


LördagTill kaj en stund till men sen går vi, så någon landgång blir det inte. Kanske lika bra för det är mycket att förbereda inför middagen idag och skönt att slippa stressa med det. Planen är grillspett med fläskfilé, rödlök och bacon, majskolvar, focaccia, ungsrostade rotsaker och tzatziki + hallonpaj med vaniljsås till efterrätt, vi lär vara mätta sen haha. Någon hade skrivit på tavlan sent igårkväll/inatt att det skulle vara royal breakfast, royal lunch och churchcoffee och så ikväll royal dinner med 14 rätter, har starka misstankar och ett halvt erkännande om vem som är skyldig. Den menyn är lite modifierad dock det går nog lika bra.


Lördagen bjuder på följande mat

Frukost: Omelett
Lunch: Chorizo och stekt potatis
Middag: Grillspett med fläskfilé, bacon och lök, majskolvar mm. +
Paj med vaniljsås (om någon orkar..)


Till kaj i FawleyUnderbart sätt att spendera sin fredagskväll, fast av någon anledning så känns det inte som fredag, men det känns inte direkt som någon annan dag speciellt heller.
På vägen in roade vi oss med att titta på alla mer eller mindre intelligenta segelbåtar som trodde att dem kunde köra som dem ville och att vi skulle väja för dem i farleden, ehhhm hur tänkte ni där? Vi krossar er om ni kommer för nära.. Men dem som kom allra närmast insåg till slut också sina misstag.


Fredag

Solen från igår har nu gömt sig bakom gråa tråkigt moln men har vi tur så kanske den snart är framme igen? Brukar ju kunna ändras fort det där vädret.

Ryktades om att vi kanske går in till kaj redan sent ikväll också, det ändras också fort. Mig spelar det faktiskt inte så stor roll, det blir som det blir. Men en landgång har vi planerat in, en promenad till Fawley och bara komma bort lite, röra på sig och få lite frisk luft, underbart :)


Mat fredag

Frukost: American pancakes
Lunch: Spagetti med räkor och saffran
Middag: Baconlindad kyckling med ris


Åter till ankarrutinerna

Snart slut på dagen och ankaret är i vattnet sedan tretiden och vi ligger bra här. Bättre väder än tidigare, mycket färre båtar omkring oss som stör utsikten som inte är så dum och nu har vi ju ett mål också, en last att hämta.

Kakorna från tidigare idag är slut, jag åt precis upp den sista som fanns kvar när jag hade tjattrat klart i telefon. Lite skumt är det att jag fortfarande inte har någon täckning på min mobil, eller jag har typ tre staplar men så står det begränsad tjänst, men vi ligger nära land, kanske är det dock en öde ö, vem vet?

Nu ska jag kolla film och äta äpple, varannan frukt/kaka ni vet, det som gäller ombrod.


Firrefisk, kärleksmums och ankring


Den här lilla 3 kilos laxen brottades jag med tidigare idag och den
var rätt vild och hal trots att den saknade huvud.

Laxen ska bli middag ikväll, det kanske ni redan har räknat ut :)

Om ett par timmar är vi framme vid Fawley (typ vid Southampton, dem lurade mig lite först) där vi ska lasta - på söndag. Så vi ska, åhhhh vad vi uppskattar det - inte, ankra. Tills på söndag alltså. Vilken annan gång hade 3 dagar till ankars varit toppen men nu vill vi mest spy på det och det är skrattretande är det blir så. Meeen man vet aldrig för liggedagarna börjar typ nu och dem kan ju ändra sig. Det har ju hänt förut, en, två, tre, hundra gånger typ. Tro inte på något förrän det är så är väl bra att gå efter när det gäller hamnarna, vissa värre än andra.

Fick en infall att baka efter frukosten så det blev kärleksmums/moccarutor, eller vad man kallar dem. Himla smidigt, sjukt gott och såna ingredienser som finns ombord och som jag vågar använda.
För en del saker börjar det minska oroväckande av, typ mjölk, juice (slut förutom tomatjuice som nästan igen vill ha), grönsaker, potatis, frukt. Frågar är hur man klarar sig på en halv säck potatis i en vecka för ja, innan det vågar jag inte räkna med att vi hinner få proviant. Vi har bestämt att ta det i Bremen, då kan vi få det från Wrist som kör ner det från Danmark åt oss och det mesta borde gå att få. En del rätt viktiga saker till midsommar.. Matjesill var tydligen viktigt, med gräddfil och gräslök, annars tror jag inte det var några uttryckliga önskemål men det kanske kommer.

Nu ska jag pallra mig ner till gymmet och träna en timma eller så, sen ska det ätas kakor, haha :)


Ehhhm, de nallade kanterna kan vara jag vid strax efter 11 när jag skar upp dem.. Farligt det där en halvtimma innan lunchen. Men jag åt bara ehhh typ 5 st så jag orkade lunch ändå - och dem är sjukt goda  (och kanterna brukar inte vara hälften så goda som dem riktiga)..


Torsdagens mat

Frukost: Parisare (varma mackor med pannbiff och stekt ägg)
Lunch: Fläskpannkaka
Middag: Ugnsstekta laxfiléer med kall romsås

Min fantasi är inte alltid den bästa på att komma på vad vi ska äta så jag skulle behöva lite hjälp och inspiration. Ge mig era favoriter, lunch, middag eller frukost spelar ingen roll :) Sen kanske jag inte har allt hemma till det men får i alla fall nya idéer.


Vi ska åka båt :)

Kors i taket ritar vi överallt här ombord men maskin är igång och är jag inte helt fel ute så har vi fått en resa!
 
Southampton - Bremen pratades det om på trefikat så jag antar att det är den som blev klar här precis innan 18. Jag hoppas det för Southampton är inte dumt att gå iland i, shopping shopping shopping haha. Har bara varit där en gång förut när jag och en matros mönstrade av till ankars utanför men fick hotell och drog en sväng på stan och jag kom hem med några fler par skor vet jag i alla fall. Det enda jag är osäker på är hur långt det är att ta sig från hamnen men min känsla är att det är nära :)


Piroger och kvar på samma fläck

Med risk för att bli tjatig så kan jag bara upplysningsvis berätta att vi ligger där i vi ligger utanför Amsterdam, inte för att ni är förvånade antar jag?


Lunchen, fick bli kyckling, spenat och fetaost i dessa piroger - det var en fullträff som ni borde testa om ni gör piroger. Den andra fyllningen blev skinka, tomat och couscous som blev okej men favoriten blev dem andra.


Mat för onsdagen

Frukost: Äggröra & prinskorv
Lunch: Piroger (kyckling och spenatfyllning + ev någon annan)
Middag: Pannbiff med löksky och kokt potatis


Den livsfarliga slabben..

Slabben, kanske farligaste stället ombord..
Var precis och ringde och på vägen tillbaka till hytten så råkade jag passera slabben precis när kapten hade den öppen. Katastrof haha, finns alldeles för mycket godis och sånt som frestar en. Så en påse bilar fick följa med men inte mer. Det satte karaktären stopp för, för jag vet med mig själv att det jag plockar ut kommer jag peta i mig och enkilos påsarna med winegum eller gott och blandat är livsfarliga. Man öppnar den och tänker att man ska äta lite, man äter och äter och det tar aldrig slut och så börjar man må illa för att man ätit för mycket men kanske nästan inte sluta äta ändå för det finns ju så mycket kvar och det är ju så gott. Så därför tackar jag den som beställt hem 125g bilpåsar. Perfekt :) Inte hela världen att mosa på en kväll och väldigt gott med godis.
Kapten tyckte att jag skulle ta ett par 200g marabou också för att det brukar tjejer må bra av och så garvade han men nää jag är inte så mycket för det. Inte så att jag inte tycker om men jag går inte och köper det själv. Här ombord äter jag lite mörk choklad när jag vill ha nåt sött (någon ruta då och då när det inte finns annat godis). Just nu är det Lindt med havssalt som gäller, himla god, chili från samma märke funkar med. Dock är dem inte mer är 45% så egentligen skulle man väl upp mot 70% men men, goda är dem och man klarar sig med lite.

Nu ska jag läsa bok och äta bilar, fast jag är rätt mätt sen maten.


Frukostbrödet

Brödet från imorse som blev klart lagom till tiofikat, det blev rätt bra om jag får säga det själv men nästa bakomgång så blir det något som är klart till frukosten, typ imorgon.

 


Strålande sol..Toppenväder inifrån
men går man ut så är det svinkallt. Hallå, jag har två bikinis och flera solkräm med mig så nu är det dags för lite värme också så att man kan få lite sol. Kan ju inte komma hem och vara blekare än när jag åkte..

Börjar kännas en aning tjatigt men vi fortsätter att vänta på en resa. Jag kan tänka mig Braefoot Bay - ARA till exempel om gårdagens önskemål var för mycket. Grangemouth funkar också men gärna ARA som lossningshamn så vi kan ta proviant från Wrist eller Neko :)

Hade tänkt att det skulle bli nybakade baugetter till frukost idag så jag satte en försurdeg igårkväll. Dock så skulle dem jäsa 2,5 timmar plus 30 min gräddtid plus en del jobb så dem jäser nu och får bli till sen istället. Var inte alls taggad för att gå upp kl 4 för några bröd. Inte ens om jag fått övertid.


Imorgon tisdag äter vi..

Frukost: Omelett (fyllning vet ej, eller rättare sagt inte bestämt, finns att välja på)
Lunch: Pastagratäng med skinka
Middag: Fläskkarre i sås av creme fraiche och sambal oelek, ris


Minnen

Middagen avklarad och jag kom och tänka på en sak när jag stod och panerade spättorna. När jag var liten, väldigt liten, 3-5 år kanske, så var stekt rödspätta min favoritmat. Haha, lite otippat för en liten unge men jag tyckte inte alltid som andra barn i min ålder om mat. Vad jag kommer ihåg så ratade jag allt vad korv och liknade hette, jag vill ha riktig mat, kött. Men tillbaka till rödspättan, jag vet inte hur gammal jag kan ha varit men jag har för mig att jag inte hade någon syster i alla fall. Vi var på Julita gård, familjen plus mormor och morfar och så blev det lunchdags och där fanns någon typ av restaurang. Så var det någon som sa att dagens eller så var stekt rödspätta och det skulle jag ha, ingen barnmeny här inte. Sen så tror jag att morfar också skulle ha spätta och det kanske påverkade lite men det var det bästa jag visste då, som jag kommer ihåg det. Pappa, mamma, någon, kommer ni ihåg det?


Pannacottan i lördag färdig att ätas, den var heeeelt okej :)


Godmorgon måndag

Vi har precis startat veckan här ombord med gröt och ägg till frukost. Jag som inte är någon frukostmänniska hemma, jag sitter mest och petar i den och är varken hungrig eller sugen, här äter jag frukost. Inte så lite heller om jag får säga det själv men jag märker verkligen hur mycket bättre jag mår och att jag får mer energi och håller mig mätt fram till lunch. En vanlig frukost för mig ombord ser ut ungefär såhär: Havregrynsgröt med ca 2 msk hackade blandade nötten + plus någon färsk frukt/ bär på. En macka, nybakat eller knäcke med 1/4 avokado + färsk frukt som blodgrape, melon, kiwi, äpple, brukar skära upp 3-4 olika frukter varje frukost. Lite grönsaker som paprika och tomat brukar också få följa med på tallriken och idag blev det ett kokt ägg med. Äter mig typ stoppmätt men på frukosten gör det ju inget.

Dagens förhoppning är att vi ska få en resa, fast får vi inte det så tar vi det med ro. Dock så hoppas jag att vi kan proviantera inom en vecka för annars kommer det att bli väldigt tråkig mat då grönsaker, frukt, potatis, havregryn och sånt som används hela tiden börjar sina lite. Men det löser sig och en resa borde de väl kunna skrapa fram. Annars önskar jag Themsen - Antwerpen (shopping, shopping, shopping). Hej kontoret, om ni läser så snäääääälla, haha :)


Mat måndag

Frukost: Gröt och ägg
Lunch: Pyttipanna
Middag: Panerade spättafiléer med remouladsås


En till dag avklarad

Ägg och bacon 2 - check :)
Och hela den här dagen avklarad, haha var glada att ni inte såg vilket slagfält byssan var vi kanske halv elva, en ordnat kaos minst sagt, pizzaplåtar överallt, bunkar med fyllning där det fanns plats och så var det dyningar som kom och gick. Men allt gick bra och nu är byssan fin och städad. När jag spolade golvet så kom jag att tänka på skolan, när man spolade golven efter en hel dag där, haha det var livat minst sagt, vattenkrig varje gång. Det var roligt, men det var då. Klart, kommer någon in och jävlas så är inte jag den som bangar att spruta lite vatten på den - så se upp! Men annars är det ofta rätt skönt att få gå där och pyssla själv. I sin egen värld. Både igår och idag har jag gått runt och småsjungit på myror i brallan låten, ni vet den som dem sjäng på nåt barnprogram förut. Hahaha stört men jag tror att det började när jag tänkte att alla verkar börja bli rastlösa av att bara ligga stilla här och att det var lite myror i brallan.


Besättningsbyte på gång

Amsterdams ankarplats nu, lite variation, lite andra båtar runt omkring oss, minst lika mycket dyningar som på den förra ankarplatsen. Mobiltäckningen minst lika obefintlig här. Egentligen så är det inget problem för vår telefon ombord fungerar helt okej men ibland är det ju inte dumt att kunna skicka iväg ett sms eller två till någon. För mobilräkningen är det dock mycket bra med täckning noll.


Fullspäckad söndagsmorgonMorgonens pyssel

Alla verkar ha sovit halvkasst inatt för trots att man inte ser något nämnvärt på vattnet så kommer det såna dyningar till och från att man vaknar och inte kan somna om. Jag har ingen koll på vad klockan var dem gånger jag vaknade men det måste ha varit mot morgonsidan och under morgonen har dyningarna fortsatt. Ett under att inte hela byssan ligger på durken, haha.

Tro det eller inte, men vi håller på och startar upp. Men inte för att vi har fått någon resa utan vi ska bara på en liten utflykt bort till Amsterdam för att byta kapten ombord. Stackarn som är här nu skulle åkt hem i måndags men då åkte chiefen och dem får inte byta samtidigt så då fick han stanna och vi hamnade här till ankars. Nu börjar det dock bli väldigt angeläget för honom att komma hem och den andra vill ut så då löses det så här. Alla nöjda och glada.

Min morgon har minst sagt varit full fart, förutom det vanliga till frukosten med ägg, bacon och stekt potatis för idag och så det som alltid är i form av gröt, fruktfat, grönsaksfat och bröd så har jag roat mig med att baka maränger på äggvitorna som blev över när jag gjorde bearnaisesåsen igår. Dem är fortfarande i ugnen på typ ingen värme för att stelna klart så får vi se sen hur dem blev. En stooor pizzadeg har jag hunnit sätta på jäsning också, fråga mig inte hur allt hanns med på knappt 1,5 timma men på nåt sätt så.


Söndagsmaten

Frukost: Ägg & bacon
Lunch: Pizza
Midddag: Kycklinggryta och ris
+ obligatorisk söndagsglass


Vad göra ikväll ?

Hmm jag velar på om det blir något kortspel för min del, det är ju himla skoj men det vore skönt och bara ligga i soffan med min bok hela kvällen med. Tänker varje kväll också att det ska bli en tidig kväll men ändå blir klockan halv elva innan jag kommer i säng. Illa men ikväll ska jag göra ett nytt försök att sova tidigt.


Solen är tillbaka :)Äntligen har det spruckit upp här och solen är tillbaka. Topperhärligt och bara det gör att ens humör stiger lite extra. Lördag och det är alltid skönt med lördag ombord, trots att det innebär lite extra ansträngning med middagen och så är det ändå mysigt och lite extra avslappnad stämning. Ankarliggare ger ju också ett annat lugn ombord även om jag tror en del börjar få myror i brallan av det, såg chiefen springa runt med overall och det är inte så jättevanligt, med reservation för att jag inte känner denna chief speciellt väl och hans kanske är med mycket i maskin.


Min utsikt när jag stretchade efter träningen :)

Lyckades pallra mig ner i gymmet efter en oplanerad vilodag igår när jag kände mig sliten men idag gick det bra och jag är på banan igen. Invigde min ny söta rosa lilla ipod som jag fick när jag fyllde år men som inte blivit fylld med musik förrän igår, hemma var jag för lat och på min dator fanns inte itunes förrän igår. Inte helt optimalt att ladda ner ombord.. Fyra timmar knappt tog det (förlåt alla andra ombord) men jag gjorde det på eftermiddagen då de flesta ändå jobbar. Så nu är allt i sin ordning och den är toppen.


Lördag imorgon och lite mat behöver vi då med..

Frukost: Göteborgare (Varma mackor med stekt falukorv och stekt ägg på)
Lunch: Köttbullar och stuvade makaroner
Middag: Biff med bearnaiesås, någon potatis + Vaniljpannacotta (kanske den godaste efterrätten som finns!?)


Pannacottorna står redan i kylen och stelnar och gottar till sig och ska sen toppas med hallon, muuuuums :)


Bilder från byssan
Ursäkta den dåliga bildkvaliten men det var något skumt med ljuset där inne (alternativt kass fotograf)


Senaste nytt - som inte är ett dugg, typ

För alla undrande själar så har vi inte flyttat oss längre än vad ankarkättningen tillåter under natten och förmiddagen. Vad jag vet så är det heller ingen last på g så alltför ljust ser det inte ut för att vi ska röra på oss. Får vi ingenting idag så är det ju helg sen och då brukar det inte hända någonting. Så har vi inget vid 18-19 ikväll så får vi nog hela helgen här är en kvalificerad gissning.

Tänkte bjuda på lite bilder på byssan senare, tar ju lite tid att ladda upp så får se när dem kommer, men var lugna, upp kommer dem, förr eller senare :)


Fredagsmat

Frukost: Kesoplättar
Lunch: Wok med nudlar
Middag: Bakad potatis med tillbehör (typ räkröra mm)


Hiss och diss


Komsi komsi lilla himlen, imorgon kan du väl i alla fall visa dig lite..?

Diss: Frysarna, dem är kalla och jobbiga, man fryser halv ihjäl när man ska hitta något som man tror finns men inte riktigt vet var. När det är som minst passade passar dem också på att frysa igen så att man slipper gå in i dem (läs: inte kommer in i dem när man behöver något) meeeen inget som inte våra bästa maskinister kan reda ut. Kanske trodde förstemaskinisten att det var jag som hade riggat det hela när jag kom för andra gången och sa att frysen sitter fast och det var den andra frysen då. Icke då, men lite trist kan det bli ibland att stå och jobba själv så det är trevligt med besök i byssan.

Hiss: Golvvärme på toaletten, alldeles underbart när man går upp på morgonen och ska borsta tänderna i en kall hytt som AC:n fått kyla hela natten att i alla fall få lite värme på fötterna.

Sen måste jag få tillägga en sak som jag är lite faschinerad (hur stavas det?) över. Vi har kodlås på ett par dörrar ombord för att man inte ska kunna gå hur som helst in i inredningen när vi ligger till kaj och det är folk från land ombord. I alla fall så behöver man inte slå siffrorna i ordning, utan bara det är rätt antal siffror och rätt siffror så går dörren upp, haha tro mig - jag har testat.


Tankar i dimman

Inne i dimman, det är vi det, på Rotterdams ankarplats har vi snart växt fast och rastlösheten börjar komma krypande, hos en del mer än andra. Mest synd är det såklart om dem som är på hemväg men inte kan göra annat än att vänta. Mycket båtar runt omkring oss, men vi ser inte speciellt många för dimman ligger runt oss och regn kommer och går. Inte vad jag trodde när jag åkte ifrån sommaren hemma för en vecka sen.

En vecka har jag vart här ja, en vecka som har varit som en dag och som en månad, ni vet som det brukar när något är nytt. Känns som att jag alltid varit här på det sättet att jag kommit in i allt så bra (eller okej, jag springer hos kapten med 20 frågor varje gång jag startar proviantering/inventeringsprogrammet på datorn men annars så). Men så tänker man efter att tiden har gått så fort och så många dar som åtta har jag väl inte varit här. Jo, det har jag och det är läskigt vad tiden går. Men bra att den inte kryper fram för jag längtar till jag får komma hem på sommarlov/semester på riktigt, till vår nya fina lägenhet (är den klar snart?) till min fina sambo och vår lilla kisse, till familj, kompisar, fotbollslag, allt som hör till den där vardagen som jag lärt mig att uppskatta efter att varit borta så mycket, men som är så självklar för dem flesta.

Men tills den dagen kommer som jag ska åka hem så ska jag njuta av att vara här, för det är en toppenbåt med fina människor som gör mitt jobb både lättare och roligare genom att vara tacksamma och positiva. Klart man längtar hem ibland, man är sliten, trött, har en dålig dag någon gång men egentligen så har vi det himla bra. Vi har ett jobb, vi trivs på vårat jobb, vi har goa kollegor som är måna om varandra och det vi saknar där hemma finns med största sannorlikhet kvar när vi kommer hem.


Goooooodmorgon :)

Bättre sent än aldrig så kom inlägget med vad vi äter idag ut alldeles nyss. Internet bestämde sig för att lägga ner igår kväll lagom tills jag tänkt lägga upp det.
Annars igår kväll så blev det en del telefonpratande, plumpspelade och så brottades jag med tvättmaskinerna som jag inte alls kommer överens med, dem blir liksom aldrig klara? Men men, har precis fått över tvätten till torktumlaren nu och allt är i sin ordning.
Övningarna igår gick väl bra, men skoja inte att jag blev förvånad att det var kapten som hostade och hade sig som dem kom uppdragandes med och vi i sjukvårdsgruppen fick ta hand om. Liten miss var dock att mina skyddskor stl 37 stod kvar inne och i brandstationen fanns bara ett par ca stl 44. Tydligen så såg jag ut lite som långben gör det sin skor fick jag höra haha.

Nu dags att sätta fart på den här dagen. Mot byssan!


Dagens mat

Frukost: Varm macka + att degen till mina surdegchiabatta är klar och ska bli bröd:)
Lunch: Pasta med kycklingsås
Middag: Köttfärslimpa med svampsås


Övning..

Tio minuters andningspaus nu innan det är dags för övningar. Brandövning ska det vara och det ska bli intressant, alltid spännande och se hur det går till på olika båtar med olika personer som styr. Skönt att komma ut på däck lite också och få lite luft. Tråkväder med dimma och ingen värme så man går ju inte ut utan anledning annars.

Efter övningen ska vi äta nybakade chokladmuffins bara för att vi är så bra :)


Scones

Till frukosten idag bakade jag scones, snabbt, smidigt, ingen jästid, ingredienser man har hemma, ja scones är toppen och underbart goda att äta alldeles nygräddademed ost, marmelad eller vad man känner för.

Så här gjorde jag mina:
6-8 st scones
3dl mjölk
60g smör (drygt 0,5 dl)
4dl vetemjöl
3-4dl havregryn (jag höftade men man kan ta den mindre mängden och är degen lös häll i mer)
4tsk bakpulver
1tsk salt

Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner mjölk och smör, smöret är med fördel rumstempererat för att det ska bli lättare att jobba med, har man flytande smör/rapsolja i kylen ska det fungera bra med.
Knåda degen tills alla ingredienser fördelats jämt.
Klicka upp på en plåt och in i ugnen på ca 200 grader i ca 15 min.


Imorgon onsdag bjuds det på..

Frukost: Omelett (kanske med svampstuvning?)
Lunch: Korv & mos
Middag: Revbensspjäll och troligtvis hasselbackspotatis


Lugnet till ankars


Till ankars - så lugnt, så stilla, så tyst. Jag kommer sova gott inatt när jag som mest behöver det :)


Trötter

Jag är helt slut.
Både fysiskt och psykiskt tror jag, all energi för idag är totalt slut. Så därför tänker jag gå ner och göra en påse popcorn och sen lägga mig i sängen och se på film - för det är jag värd. Det som jag hade tänkt få ordning på kan vänta till imorgon. För då är energin garanterat tillbaka. För det är kul det här, men ibland så gör orutinen att saker bli dubbelt så jobbiga och framför allt så tror man att det är jobbgare än vad det är och det går åt energi till att oroa sig för det. Som beställningen jag skulle göra idag, en del meck och det tar tid men egentligen är det inga problem, hade varit värre om jag hade varit totalt kass på datorer och inte kunnat någon engelska, då hade jag haft problem. Men en del saker har man ju aldrig tänkt tanken på vad det heter på engelska - mannagryn, bostongurka, matjesill? Meeen det löser sig alltid, tack för google translator.

Ny energi och nya tag imorgon :)

PS. Vi går från Rotterdam precis nu, vart vi ska vet vi inte - det kanske tar energi det med, även om det inte påverkar mitt jobb direkt.


Back to work

Snart, det går fort dem lediga timmarna man har på eftermiddan. Roade mig en knapp timme på löpbandet i gymmet och en timma till går fort före och efter träningen.
Fiskgratäng ska göras och potatis kokas, det är eftermiddagens projekt tillsammans med att skriva klart en beställning som är allt annat än lätt. Eller ja det är förhållandevis lätt att komma på det mesta som behövs beställas. Sen börjar det jobbiga, hur mycket av vad? Och sen ska det in i datorn i ett program där alla saker redan finns och står på engelska. Det är inte så lätt att klura ut vad allt heter och ibland heter det inte som det borde. Så det är alltså en spännande eftermiddag framför mig.

Avgång om någon timme också, vart var inte klart före lunch men det är möjligt det kommit besked under de senaste timmarna. En bunkerpråm gör oss just nu den äran att tanka båten med vad det nu kan tänkas vi behöver.


Tisdag

Frukosten avklarad och snart tajm att sätta fart med lunchen. Som ska vara paj, en med ost och skinka och så en med kyckling, eller ja det kanske inte bara blir en av varje men två sorter i alla fall. Har ett toppen pajdegsrecept. meeeen, inte hälften av ingredienserna här ombord. Så det lär få modifieras lite smått. Inte så att det är massa konstigheter i egentligen men lite grövre mjöl och här finns endast vetemjöl till exempel.

Ett par stycken som byttes i besättningen under gårdagskvällen, en rackare som jag seglade med nästan hela tiden på Anton drog hem och det är himla tråkigt men vi hann med en bastu och mycket skitsnack härom kvällen och uppdatera oss på allt haha. Annars verkar det vara roliga killar som kom ombord och det är ju inte bara negativt med att det snurras på folk utan omväxling förnöjer, även om man saknar en del mer än andra.


Här ligger vi nu, och antagligen större delen av dagen..


Tisdagens mat

Frukost: American pancakes
Lunch: Paj - antagligen en med ost och skinka och en med kyckling
Middag: Fiskgratäng med räkor


På väg in i Rotterdam


Sitter på första parkett..


Omkörning, håll er undan, här kommer vi!


Den vegetariska lasagnen

Det blev vegetarisk lasagne, egentligen så hade jag nog redan bestämt mig för det igår när jag inte tog upp någon köttfärs. Tycker den håller så sjukt dålig kvalite den man får i vissa länder och sådan råkar vi ha ombord, hemskt fet är den. Jag är inte det minsta rädd för fettet i sig, men däremot så tycker jag det är vidrigt när det smakar fett om saker som inte ska det. Så var det med köttfärsen och häromdagen när jag skulle använda den så stod jag och skedade bort fett medans den bryntes, kanske 1 liter fett på 3-4 kg köttfärs, inte okej.

Men åter till lasagnen. Jag vågade inte skriva att den vara vegetarisk på tavlan för det finns tyvärr alltid folk som är skeptiska helt utan anledning. Dessutom är det intressant hur många som noterar att den är det och hur de reagerar på det. När jag åt med vakten för en stund sen så var vi 4 st plus mig, en mycket skeptisk matros som tycker att det är bögigt att äta grönsaker, en elev och en styrman som båda är intresserade av mat och träning, samt min mässman som säger att allt är gott. Eleven frågade redan efter ett par minuter om den var vegetarisk och sa att den var väldigt god, styrman hade inte kommit ner då så han frågade sedan när han hade ätit klart vad det var för något i för den smakade inte rikitgt som lasagne brukar men också han sa att det var gott och var inte alls emot att äta vegetarisk. Just nu sitter resten av besättningen och äter. Kommer det inte fler inlägg idag finns två alternativ. Antingen så har internet dött eller så ligger jag och plaskar i vattnet utanför hollänska kusten..

Nu ska jag låta maten sjunka ner lite och sen är det träningsdags, planen var boxning + styrka mage/rygg men jag fick mersmak av löpbandet från igår så det kanske blir det med, jogging till uppvärmning skulle ju kunna funka.


Mat imorgon måndag

Frukost: Mannagrynsgröt & kokt ägg
Lunch: Lasagne (undrar om jag ska våga mig på en fuling och göra den vegetarisk?)
Middag: Stekt fläsk med löksås


Diss och hiss

Diss - Jag tokdissar framåtbrass, inget nobellpris tilll den som uppfann det..
Hiss - Förhållandevis lång sjöresa till Rotterdam, imorgon kväll är vi framme så hela dagen ska vi bara mysa ombord. Och jobba såklart.

Nu ska jag gå ner och tjuvkika i slabben. Sen ringa lite om telefonen är med mig, sen plump, sen bastu. Och eftersom det är brass så lär det typ bli sängen sen.


Min hytt är bästÄlskar min hytt på förkant, hur kan man göra annat med denna utsikt konstant?

Har aldrig haft det förut, alltså hytt på förkant. Det finns väl både bra och dåligt med det, eller ja allt är bra tycker jag utom att det kan höras mer från pumparna på däck när man ska sova men jag sover rätt hårt och har lätt att somna. Sover allt som oftast över både ankomster och avgångar på nätterna.


Söndagmorgon

En ägg och bacon avklarad - 5 kvar. En del räknar sin tid ombord i ägg och bacon. Dvs hur många söndagar det är kvar, kanske något att ta efter?

Annars en lugn morgon ombord, avgång under natten plus att det är söndag gör att det inte är många tappra på frukosten utan de flesta sover gott ett par timmar till. En del dyningar som har gjort och gör att man sover lite extra gott. Skumt det där att man inte ser minsta tecken på rörelse på vattnet men båten gungar rätt bra ändå.

Jag är inte riktigt vän med dörrarna ombord, främst dem i min hytt. Jag är van vid dörrar som man trycker fast så att dem hakar i en grej och så sitter dem fast, så gör man inte med dörrarna här ombord. Och dem har inte nöjt sig med ett system, dörren in till min hytt ska haspas upp och går därför jättelätt så den har jag slagit i väggen ett antal ggr. Dörren till toan däremot sitter på någon slags fjäder så den är jättetrög. Kanske att jag fått kläm på att hålla isär dem tills jag åker hem, kanske.


Söndag imorgon och vi äter:

Frukost: Ägg & Bacon (vem skulle våga servera annat en söndag?)
Lunch: Isterband & Potatissallad
Middag: Kycklingklubbor/vingar & ungsrostade rotsaker
+ glass som tydligen var standard här på söndagar


Inga mer spel idag


Igår nästan framme i Pembroke, inatt seglar vi mot Rotterdam

Jag verkar förlora på allt, två pingismatcher efter middan i vår pingisturnering modell liten. Kanske ska jag och chiefen spela om vem som kommer sist vid annat hemligt tillfälle så att ingen vet vem som verkligen kom sist?
Tänkte sen att det var dags för revansch i plump, kom två eller trea igår men idag - delad sist med en av maskinisterna. Så inte min dag för spel helt enkelt. Men det var rätt kul ändå, man får välja sina tillfällen att vara en dålig förlorare.

Dagens hiss och diss blir:
Hiss
- helt klart det faktum att vi har svensk tv ombord, den första båten jag varit på som har det och även om man inte tittar så mycket så är det nice att slötitta nån gång ibland när man ändå ligger i soffan och degar. På Anton var det guld och alla jublade om vi var runt England och det var repris av Top Gear haha, liiite skillnad.
Diss - Hmm jag vet inte hur det kommer att gå och få igång min surdeg, eftersom vi har en väl fungerade AC ombord och den håller en jämn temeperatur på 21 grader, toppen - för alla utom lilla suris. Så fortsättning följer.


Säkerhetsrunda

Stor säkerhetsrunda - check.

Så nu vet jag allt, typ. Eller det är inte så lätt att komma ihåg allt. Men jag hittar till min brandstation och vet vad mina uppgifter är om det händer något tex brand. Vart närmaste nödutgång och sånt är fick jag ju se redan första dagen men nu vet vilka brandsläckare som sitter vart och egentligen är det ju logiskt - vatten är ju inte optimalt i byssan till exempel.

Appropå byssan så har mitt sällskap utanför ventilerna varit en fiskmås som sitter på relingen och tittar på mig haha. Standard i Pemroke, fråga mig inte varför men det kommer alltid en fiskmås och sätter sig utanför byssan.
Kanske lite elakt men när jag var här en gång tidigare så var den en envis rackare till mås som tiggde och tiggde och någon kom på den briljanta idén att dränka in en brödbit med överbliven snaps från när det nu kan ha varit (i alla fall innan båtarna blev helt vita) och ge till måsen. Den smaskade i sig med god aptit, sen flög den en liten runda och kom tillbaka sen. Då hade den dock väldigt svårt att sätta sig på relingen igen, lite vingligt gick det. Är det samma fågel idag som besöker oss så ser den ut att ha nyktrat till igen. Tur för den om det skulle bli blåstest.
Ska se om han kommer tillbaka så ska jag ta en bild och lägga ut men förut när jag var nere och skulle fota så var han på rymmen. Kameraskygg kanske?


Till slut fastnade han..


Imorgon äter vi:

Frukost: Omelett (fyllning klurar jag lite på, finns fortfarande utrymme för fler förslag)

Lunch: Korvstroganoff & ris

Middag: Helstekt fläskfilé & klyftpotatis med krydd-/vitlökssmör
+ efterrätt (är inne på en med choklad med det är inte spikat)


Lite bilder

Lovade ju bilder på min hytt och här kommer två+två. Tar sjukt lång tid att ladda upp dem så jag har inte tid att fixa fler nu. Kortspel står på schemat klockan 19 och klockan är redan ett par minuter över så det är väl läge att dra sig neråt. Ryktades om plump och en viss person som spelade det med mig på Anton skvallrade att jag hade rekordet med 13 plumpar i rad. Det stämmer inte, det var någon som slog det, ha.


Strålande sol..

Men någon värme är det inte direkt ute tyvärr. Trodde att jag skulle kunna sitta ute och sola en stund så bikinin var på och bok och vattenflaska i ordning för att gå ut. Där blåste det och jag gick in igen illa kvickt. Som tur är så har jag två stora ventileri hytten på förkant så sol kommer det in och utsikten är inget att klaga på, läsa bok och dricka vatten funkade fint inne det med.

Nu är det strax åter till jobb igen och jag klurar det sista på vad det ska bjudas på imorgon..


Pembroke next


Strålande härligt väder.

Nu går vi mot Pembroke sedan någon timma tillbaka, lunchen är avklarad och jag är ledig ett par timmar. Tror att det blir en lugn eftermiddag och sedan får det bli lite träning efter middagen istället.
Morgonen och förmiddagen har gått bra, inga större missöden att redovisa och jag får väl vara nöjd :)

Tänkte att jag skulle visa lite bilder på min hytt men internet verkar inte vilja ladda så många bilder just nu så det får bli senare..


Morgondagens mat

Frukost: Äggröra & Prinskorv

Lunch: Köttfärssås & Spagetti

Middag: Torsk med äggsås & färskpotatis


Ombord :)


Från mitt hyttfönster

Ombord sen någon timma tillbaka och allt är toppen. Bra flygning Arlanda - Köpenhamn - Dublin med 1,5 timmas väntan på Kastrup som fördrevs med att gå i affärer, en liten fågel viskade i mitt öra att det fanns en egen Pilgrim-butik och det kanske han inte skulle ha gjort. Lite shopping blev det där till mig själv, en liten present för att jag klarat min första termin på dietistprogrammet kan vi väl säga :)
Bra båt, bra bestättning verkar det som och ja, det är skoj att vara ombord igen.

Jag ska återgå till uppackning, vi kan väl prata tyst om att min väska vägde strax över 30 kg.. Har tappat lite i vad man ska packa uppenbart, men men.. Går vi inte till några toppenshoppinghamnar så får väl målet vara att den ska vara lättare hem.

Måste ta reda på om vi har brassad tid eller hur det är här innan jag går och lägger mig men allt talar väl för att vi ligger en timma efter Sverige dvs klockan är strax efter 21 här ombord precis som iland på Irland och då är det ju ingen panik att sova även om det lär bli upp vid 5 imorgon.

Morgondagens meny är spikad och jag tänkte dela med mig av den till er senare alternativ imorgon.


Hej då Sverige för ett tag..

Men vem vet hur länge?

Mycket skönt att slippa en tiiiidig morgonflygning, om en knapp timma ska vi röra oss mot Arlanda, alldeles lagom tid på dygnet tycker jag :) Strax före 18 lokal tid landar jag i Dublin och sen är det väl bara att hålla tummarna för att båten är på plats och att allt går som det ska. Blir det så tror jag inte att vi hörs igen förrän jag är ombord.


Sista kvällen hemma

Min fina sambo jobbar numera långt bort ifrån hemifrån (inte så långt bort som utomlands men långt) och skulle inte ha kommit hem förrän imorgon kväll, meeen igår kväll ringde han och sa att han hade ordnat så att han kommer hem redan ikväll. Gulle <3 Annars hade vi precis gått om varandra och det är ju inte så kul när jag ska vara borta 6 veckor.

Dock är det flera timmar tills han kommer hem och jag är tokhungrig, men har lovat tacos när han kommer hem så vad gör man? Inte tacos till själv nu i alla fall, en macka eller två så lär jag förhoppningvis överleva.


Håller tummarna att det inte hinner bli för kallt för att sitta ute.. (Nu när lugnet åter lagt sig efter att det härjats på taket från halv sju imorse fram till för en timma sen eller så. Inte okej på min sista lediga dag..)


Packning pågår..

Packar och pysslar hemma, lättare sagt än gjort då vi flyttade i helgen som var och en hel massa saker är allt annat än i sin ordning (det hoppas jag att dem blir av sig själv medans jag är borta.. typ kök tapetserat, nytt golv, omlackade luckor uppsatta med nya handtag, garderob och byrå i sovrummet inhandlade och ihop byggda osv..)

Klurar på hur mycket saker jag behöver, som alltid är det ju både mer och mindre än jag tror, en del saker tar man med sig alldeles för mycket av och en del som man på plats inser att man haft väldigt bra nytta av är hemma.

Men så länge väskan går att stänga så är det väl inte för mycket packning, eller hur? 


Välkomna tillbaka :)

Åhh jag tycker det är så himla kul att det redan är så många som hittat tillbaka hit efter mitt rätt långa blogguppehåll (med små instickare varannan månad men det räknas inte).
Ang. påmönstring så är det torsdag som gäller i nuläget, var onsdag ett tag men det hann ändras igen och det känns bra med morgondagen också hemma. Packning står på schemat och lite småfix hemma, kanske en sväng förbi gymmet också som inte fått något besök på dryga 2 veckor då skola och fotboll har haft allt fokus, inte hela världen men nu känner jag det skulle vara kul med lite gym.


Om jag har saknat lugna, soliga, somriga dagar till sjöss - jaaaaaaa...! Jag är övertygad att det kommer att bli många sådana dagar under mina 6 veckor på Distributor :)


RSS 2.0