Till kaj i BelfastOtroligt få tillfällen det finns chans att ta kort på båten och hamnen där vi ligger, reglerna är sjukt strika med kameror och mobiler som inte får förekomma utomhus då de kan bilda gnistor och en massa sånt, tjafs kan tyckas ibland, jag kan inte svara för om det kanske är befogat.

I Belfast för en månad sen fick vi en av dessa sällsynta chanser, såklart hade jag bara mobilen med mej där man inte kan zooma. Eleven Jocke tog den här bilden och skickade över tll mig förut, tack!

TidsfördrivEtt att göra tips till dem som är ombord då jag har förstått att ankarplats är mer regel än undantag just nu.

Gör som Kalle, fiska. Tror två små fiskar blev resultatet den dagen då den här bilden togs.

Tror bestämt att vi fått ett nytt fiskespö efter det lilla incidenten med det förra utanför Amsterdam... Ehm, Igge... Vi vill gärna höra den hela och sanna historien om vad som hände den kvällen.

SolnedgångVet inte varför men jag har en liten förkärlek till att ta bilder som den här... Händer så fort vädret är bra och möjlighet finns. Morgon som kväll, den här bilden är från Amsterdam en kväll i juli förra sommaren.

Att komma hem...

Det finns två saker som aldrig slår fel när jag kommer hem från jobbet...

Det ena är att jag vaknar runt 06.00 och tror att jag försovit mig. Det har jag ju inte eftersom jag är ledig och sällan har nåt som gör att jag måste gå upp så tidigt heller hemma. Otroligt störande när man äntligen har ledigt och chans till sovmorgon.

Det andra är den obligatoriska förkylningen som kommer efter ungefär två dagar hemma. På ett sätt är det väl bättre att få den hemma eftersom på jobbet är det så full fart men man skulle ju kunna slippa den helt. Tyävärr så är det för jag vet inte vilken avmönstring i ordningen snörvligt nu men det går väl över som vanligt.


I Seinefloden (av en del kallat lerdiket) på väg till Petit Couronne i augusti 2007


Från poopen, och det blev ju inga svallvågor från oss, nej nej nej.

Spion rapporterar...

Bildbeviset

Jag har spioner ute i världen...

Nu har det kommit till min kännedom med bildbevis att Bro Anton fortfarande ligger till ankars utanför Southampton/Fawley.


- Din lilla bunkerbåt ligger fortf kvar utanför s-hampton, vi gick så nära så att jag nog kunnat kasta ett äpple på den =)
- Haha okej
- Å så står det fortf "Fawley May 13" i AISen, tänkte nästan ta vhfen och skrika "Jeffrey, uppdatera AISen för sjutton" :P

Hemma

Iland och hemma nu, 6 veckors ledighet är planen. Hur det går vet man aldrig.

Uppdateringen kommer inte att bli riktigt lika mycket som ombord. Har en massa bilder och historier att lägga ut men de kommer när jag har lite tid över och känner för det.


Bilder från Southampton/hotellet


Hotellrummet, jättemysigt men ett problem... Det var så tyst att jag hade jättesvårt
att sova. Förhoppningsvis kommer man snabbt över det.


Jeff:s alldeles egen affär... Varför har vi inte fått veta om den innan?


I Southampton


Utanför hotellet


Min frukostbricka, så skönt att bara få brickan färdig till rummet imorse. Inte riktigt vad
jag brukar äta men man får göra det bästa av det man kunde välja på. Varm choklad,
apelsinjuice, rostat bröd med jordgubbssylt, melon och grapefrukt.

Bilder från avmönstringen


Våra avlösare kommer ombord, den lilla båten låg sen inte stilla när vi skulle
ombord men till slut så fick vi hoppa över.


Full fart iväg


Hej då för den här gången

På Heatrow

Sitter på flygplatsen och väntar nu, åkte 07 från hotellet i Southampton imorse men det var så lite trafik att det bara tog en timma och då blev vi jättetidiga istället. Kollat runt lite i affärer och shoppat lite såklart, en timma till boarding nu så det blir kanske att gå en sväng till innan man kan dra sig mot gaten.

Avmönstringen igår blev bra, ok båt som kom ut och hämtade oss, men som det inte ville ligga stilla när vi skulle ner på den från fallrepet. Slapp lotslejdaren i alla fall den här gången.

Iland redan vid halv fyra så vi checkade in på hotellet, jättemysigt rum, har bilder men ingen sladd att ladda upp med nu. Sen ut på stan och shoppade lite, otroligt kräsen har jag blivit men två par skor hittade jag.

Middag på hotellet och sen en sväng ut på stan igen och drack lite vin och satt och snackade lite.

Avmönstring

Om en knapp timma så säger jag hej då till folk här ombord för den här gången. Då kommer min avlösare och ett par till ut till ankarplatsen med båt och jag och en mastros åker iland. Hotell i Southampton inatt för oss innan flyger hem från London imorgon. Kors i taket så har jag fått direktflyg, ska se om British Airways kan hålla reda på mitt bagage den här gången...

Dags att packa ner datorn, stänga väskan (kan ta tid...) och kolla det sista.

-----

Gick bara fint att stänga väskan, tänk vad man går och oroar sig i onödan...

Inte riktigt lika fint väder idag som tidigare dagar men fortfarande lugnt, blev erbjuden sjösjuketabletter av sjukstyrman men känner att nej, jag har aldrig blivit sjösjuk innan (ta i trä) så varför skulle jag bli det nu bara för att det är en liten båt.

För att lugna en del på en annan punkt också, nej jag har inte skor med klack på mig idag. Det räcker att ha klättrat uppför en lotslejadre mitt i natten i klackar. Man lär sig med tiden...

Brandövning

Finns regler för allt och lika mycket till här ute till sjöss. Så också att man ska ha övningar och träna på vad alla ska göra om det tex bröjar brinna. Inte en helt lätthanterlig situation för oss som kan ha en last med som är extremt brandfarlig. Klart att man kan bli nervös men om man övat många gånger så är det en trygghet och vissa saker känns tryggt även om man hamnar i en farlig situation om man kan det.


Brandchefen i vit overall och den ena rökdykargruppen förbereder för att gå fram och släcka branden vid manifoldern.


Rökdykarna på väg upp för att släcka


Skumkanoner från tankdäck, rökdykarna ett däck upp släcker också
 
Precis när vi var klara så ser vi att en av båtarna bredvid oss också börjar spruta med sin brandkanoner, härmapor! Det som var lite roligt där var bara att den båten är en från samma rederi som oss (det är invecklat) men hollänskflaggad. Bro Granit hette den om ingen har lurat mig.

Onsdag

Hittade ut en timma solen idag med, tänkte jag skulle få lugn och ro så jag gick längst fram på backen. Maskin är ju tyst efter som vi ligger ankrade men fläktarna låten en del och matroserna går dagman nu och jobbar på poopen alltihopa mer eller mindre. Men som det blåste, en timma stod jag ut, sen höll jag på att bli galen och frös när solen gick i moln och gick in, kanske lika bra för solen tar ändå.

Eftermiddagen bjuder på ett antal övningar men brandövning som huvudsak tror jag.

Ikväll blir det att börja packa lite och städa hytten. Våra avlösare kommer ut med båt imorgon eftermiddag och vi hinner säga hej och hej då ungefär och sedan åka iland med samma båt. Därför får jag nog anstränga mig lite och skriva en avlösning också ikväll, annars brukar vi ta det muntligt och bara skriva det vikitgaste vi gjort i en pärm.

Internet har fått spel igen och försvinner mest hela tiden, tyvärr...

Sol och träning

Min dag började tidigt imorse så när det blev lunch och eftermiddag tyckte jag att jag hade gjort mig väl förtjänt av att slappa i solen. Fick bli vid rosa bänken på kaptensdäck eftersom jag ville ha någonstans med sol men ändå skapligt lä.

En bok, lite musik och en vattenflaska så gick min lediga tid alldeles för snabbt men solen tar bra så nog lika bra att jag inte har mer än mina två timmar per dag. Rädd att jag skulle snabbt få smeknamnet kräftan då.


Akter ut med rosa bänken längst ner i bild, skorsten t.h. och frifalllivbåten t.v.


Babordsidan

Det fina vädret håller i sig och ikväll när träning var planen kändes inte löpbandet ett dugg lockande. En av styrmännen sprang på däck runt bygget tidigare i veckan så jag stal hans idé och stack ut där. Riktigt härligt att få lite luft samtidigt och det var inte så dålig utsikt runtomkring.


Båtar som ligger ankrade runt oss


Solnedgången akterut


Okej det blev lite hinderbana att springa runt bygget till och från, lite slalom mellan spelen och hoppa över trossarna som låg lite här och där. Stackars 4-8 matrosen som var ute och smörjde spelen måste blivit halvt knäpp av att han mig springandes där runt runt i en hel timma.

Godmorgon

Morgon, eller känns snarare som det snart är lunch för min del som vart uppe sen tre imorse. Kommit på nu, eller egentligen så visste jag nog men jag är en morgonmänniska. Den tiden på dagen jag får mest gjort är efter frukost, idag har jag i och för sig ätit frukost två gånger, alltså kommer det bli sjukt mycket gjort.

Ser land på vår ena sida så kanske är vi framme snart, inte hört någon ungefärlig tid. Som vanligt får vi vänta och se, inte fått veta nåt mer om jag får åka hem men kapten sitter och äter frukost och lär ju kolla mailen här om en stund.

Kanonfint väder ser det ut att bli ytterligare en dag, hoppas att hinna vara ute en stund på eftermiddan. Om jag får säga det sjäv så är jag redan rätt brun men det är en ständig kamp för att bli ännu brunare.

Ändringar

Vi är inte längre på väg till Rotterdam, nu är det Fawley som ligger vid Southampton som är vårat mål. Det som verkar lite trist med det är att jag ska mönstra av, skulle ju hem från Rotterdam på onsdag var planen. Nu sprack ju såklart den. Rejält också för vad det låter så ska vi ankra när vi kommer fram, i bästa fall till fredag men mest troligt till nästa måndag om jag förstått allt rätt.

Sånt som händer och sånt man får räkna med, förra gången fick jag stanna 10 dagar extra pga anking, kan knappast bli värre så man får försöka se det positivt och hoppas att vi får gå in imorgon trots allt.


Hurtiga klubben

Vi kan vara hurtiga om vi vill här ombord. Innan vi åkte iland efter lunch så frågade styrman Dennie om jag ville med iland och springa en runda efter middagen. Självklart sa jag och mitt löfte till mig själv att söndag skulle jag få vila fanns inte mer. Anledningen till det var att jag tränat bra hela veckan och så för att jag inte kände mig iform riktigt i lördags.

Det spekulerades i alla möjliga sjukdomstillstånd ombord för min räkning. Nu kan jag lugna alla med att jag är lika frisk som alltid.

En timmas jogging och det kändes knappt i kroppen, då måste man vara frisk eller hur?

Landgång Stanlow

En cykeltur var planen, cykeltur blev det, en lååång sådan och mycket trevligt hade vi. 3 timmar var vi borta och lyckades cykla på alla möjliga och mer eller mindre omöjliga ställen. Ett under att det inte skedde fler olyckor än det gjorde.


Jocke och Eugen på väg ner till kanalen som vi cyklade efter.


En guidad tur med kanalbåt och en svan som precis klarade livet.


Vid kanalbåtsmuseét


Vad passar bättre i solen?


Nästan hemma igen, bara åka färja över. Lyckades med prestationen att
åka den inte mindre än 4 ggr igår.

Bro Designer

Vi hade en annan av Broströms båtar låg bredvid oss igår i Stanlow, Bro Designer, en av de nyaste svenskflaggade båtarna. De har filipinbesättning till större delen till skillnad från oss som har helsvensk (en britt och en ålänning räknas inte)


Tagen från kaptens kontor när vi är på väg in för att förtöja.


Bro Designer på väg nedför kanalen mot slussen.Internet nere

Vi är på väg från Stanlow igen nu mot Rotterdam, internet låg ner hela dagen igår tråkigt nog. Samtidigt hade vi så fullt upp att det knappt gjorde något. Två landgångar hanns med och en del jobb däremellan. En massa bilder finns och de som är bra ska jag se till att få upp under dagen.

Nästan frammeSnart framme i Stanlow, en smal kanal eller dike, kalla det vad man vill som man måste gå i, på den här bliden är det ovanligt brett. Vi ligger stilla och väntar på något, vet inte om någon vet vad, kanske en båt efter oss i slussen.

Vit choklad

Har hittat den godaste chokladen... Eller jag hittade den egentligen redan när jag mönstrade av i Finnart förra törnen och flög hem från Glasgow. Sprang på dem igen igår i en affär i Belfast, kände att jag verkligen behövde dem. Såg inget pris då men jag köpte två. För att sen se att de kostade 1,99 pund, alltså 24 kr. För 100 gram. Känns fortfarande värt det.

Vit choklad med hallonbitar i.


Butlers Organic Chocolate

Bara genom att titta på förpackningen så ser man ju att den är god. Om man gillar vit choklad förstås.

Jag har aldrig varit riktigt fast för mjölkchoklad, klart att en och annan har gått åt, Marabou Dajm fanns ofta med på tågresan Göteborg - Västerås när jag pluggade där nere.

Mörk choklad går däremot mycket bra, till en viss gräns. Och med hallon i är en alldeles lysande idé om ni frågar mig. Fick med mig en Marabou Premium Dark med hallon ombord och den var snudd på beroendeframkallande.

Det trista med vit choklad om man kan säga så är att den inte är nyttig på samma sätt som mörk choklad är då den är helt fri från antioxidanter som är det bra i mörk choklad. Men den är så god att den nog gör nytta ändå.


Jordgubbar


Vi fick jordgubbar med provianten igår så de fick bli dessert efter middan ikväll.
Goda för att var hollänska och så tidigt på året faktiskt.

Redan framme vid nästa hamn som är Stanlow, nära Liverpool, eller bara nästan framme, man måste gå in och ut på tidvatten och det är någon gång runt 04 inatt så vi ligger snällt ankrade och väntar. Inte mig emot med ett antal timmars ankarliggande, tyst och lugnt ombord då. Däremot så är det trist för dem (nästan alla) som ska ut på slussning/förtöjning som blir inatt. Varit en massa nattjobb den här törnen så att säga att det jämnar ut sig är det ingen som uppskattar.

Har förstått att det är kanonväder hemma i Sverige. Det kan vi inte skryta med här tyvärr, varit dimma, grått dis eller vad man kan kalla det hela dagen. Inte säker men tror det regnat lite också.

På väg igen

Gått från Belfast för ett par timmar sen och vad jag förstått så är det bara 10 timmar över till Stanlow som är nästa hamn.

Ska få åka hem i hamnen efter det som blir Rotterdam, eller kapten säger att jag ska få åka hem medans chiefen är stenhård på att jag ska stanna 5 veckor till. Hmm får se det där...

Landgång Belfast

Lyckades få med mig lite folk iland på eftermiddan, matrosen Martin, eleven Jocke och styrman Jeff. Fick bli taxi även om det är cykelavstånd in till stan, man får värdera tiden man har också i det fallet och vi hade bara 3 timmar.

Vad jag ska säga om stan vet jag inte riktigt, fick inget grepp om den riktigt men det var helt okej.


Stadshuset och ett pariserhjul, vi kom på när vi var tvugna att åka hem att det kunde
ha varit kul att åka det, smällar man får ta.

Statyn som vi bestämt att träffas vid igen.

Hotell kanske? Rätt snygg byggnad hur som helst.


Min varma choklad med marsmallows


Dagens lilla groda iland stod nog ändå jag för på cafét precis innan vi skulle åka tillbaka. De andra hade beställt och fått sitt kaffe precis och servistrisen frågar mig vad jag vill ha. Jag börjar diskutera på svenska med de andra och säger:

- Jag är ju sådär för kaffe, vilket smakar minst som kaffe då?
- Du behöver ju inte ta kaffe då, te kanske finns.
- Ja sant, eller det finns varm choklad, det kan jag dricka.

Bra av mig, lääänge sen jag drack choklad sådär ute. Fick höra när den kom in att det blir många timmars träning. Tror det är lugnt men för säkerhets skull så gick jag en timma på bandet efter middan så var lugna.


Martin och Jeff på cafét, såklart M skulle försöka charma servitrisen...

Trots att målet med landgången i alla fall för min del var att shoppa så blev det inte så. Hade en otroligt kräsen dag, hittade ett par skor, det vara allt, men såklart fanns de inte i rätt stl då. Några vykort sprang jag på så det fick det bli, varit otroligt dålig på att skicka det den här törnen av den enda anledningen att i de hamnar som är nya för mig har jag inte fått tag i några. Nu är det till att skriva klart dem och springa ner och lämna så agenten som kommer inatt innan avgång tar och postar dem.


Belfast

Framme i Belfast och det fina vädret verkar vi ha lämnat på vägen under natten tyvärr.

Landgång här under eftermiddan, förhoppningvis lite shopping.

Min tårta

Min födelsedagtårta gjord av mig själv. Massa grädde, vindruvor och choklad, ingen
vågade säga annat än att den var god till mig i alla fall...

Stress

Vart en stressig förmiddag utan anledning egentligen. Gjort det jag brukar plus bakat tårta och det var tårtan som ställde till det. Tog längre tid än jag räknat med och allt blev kaos till lunchen och efter lunchen och ja. Sen stopp.

Ledig sedan och en chans att stressa ner, dock inte läge att lägga sig i soffan bara. Då finns det ännu mer saker att stressa upp sig över, som tex att jag inte tränat som jag tänkt. Så det blev alltså gymmet. Roddmaskinen och en timma på löpbandet. Verkligen det bästa om man vill reda ut tankarna. Nu är jag mer eller mindre i balans igen och ska ta tag i lite jobb. Skrivit ner allt som måste göras för att inte behöva stressa upp mig över att om utifall att jag glömt nåt. Oftast så gör jag inte det men så kommer det ett par dagar när jag gör andra saker också utöver det som alltid görs och tappar rutiner osv.


Järngänget

Hamnade framme på backen efter middagen istället för rosa bänken, man få ta där solen är för tillfället, egentligen bättre där framme för det är inte en massa maskinljud och så.


Järngänget


Middagsbilder


Mässen och en massa mat


Mera mat


Mitt bord innan maten


Ostbricka och massa kex

Mätt

Fått i mig en massa god plockamat, potatissallad, parmaskinka, kyckling, rostbiff (eller liknande) mm. En ostbricka hittade fram plus glass. Skoja inte om jag är mätt. Och på strålande humör, inte för att jag så ofta är på dåligt humör men god mat och lite vin, ja, då mår vi väldigt bra här ombord.

Träningen blir inte av, det känner jag redan nu. Solen på däck lockar mer efter det är avdukat och fint i mässen igen. Rosa bänken för första gången i år. Men det är sånt som händer.

Brass inatt också, men åt rätt håll, en extra timma att sova, som plus på allt detta...

Ändrade planer

Tanken var 1,5 timmas träning nu på eftermiddan men så blev det inte, tur att det finns folk som kommer och berättar för mig att det är läge och ut och sola istället. Underbart härligt, på samma däck som jag bor idag, överstyman gillade inte riktigt att jag var på monkey island, trots allt så är det en del strålning från radarn.


En annan båt försökte komma ikapp oss men dröm och glöm, vi kan trimma
vår båt om vi vill, eller hur maskin?


Min utsikt från där jag låg och solade.


Babords bryggvinge, tittut, är det nån där?

Nu ska vi fika, sen ha slabb och jag ska börja duka inför middan, jag har sett att kocken gjort i ordning en massa gott, anledningen, min födelsedag imorgon men vi trodde vi skulle vara till kaj eller på väg in så vi firar den idag istället och dricker lite vin till maten och så, mysigt!

Sen är det nog så att det får bli gymmet efter maten och allt är städat och klart om jag inte äter så mycket att jag rullar fram.

MorgonMorgon nu och inatt lyckades vi äntligen komma iväg. På väg mot Belfast och det ska ta två dygn så imorgon kväll/natt borde vi väl vara framme då.

Jag har varit vaken i snart tre timmar nu och jobbat, bara blivit kallad galen av 5 personer än så länge, känns bra. Har lagt nytt bonvax i gångarna på det däck där jag bor och eftersom kontoret är här, ett dagrum och hytter så är det en del spring dagtid så enklast var att göra nu.

Krångel

Fortfarande kvar i Rotterdam, vi skulle ha gått vid midnatt igår men sen blev det flyttat till sex imorse men då hade vi inte ens fått börja lasta sista partiet. Nu ska allt vara klart förutom papper och slopen som de håller på att köra över till en pråm. Kanske kommer vi iväg innan midnatt idag istället.

Är jättetrött, sådär smart med det kaffet jag drack innan vi åkte hem igår, somnade kanske ett inatt. Men man lär sig av sina misstag. Dessutom är det bra att jag är trött så jag somnar tidigt idag för jag ska dra mig upp vid tre inatt och jobba lite medans folk sover och det är lugnt. Känns lagom lockande men det måste göras och det här är smidigast tror jag.

Gårdagens landgång Rotterdam


I stan, fattar inte hur en del körde, spårvagnarna speciellt verkade vilja
köra över oss.Nej, vi var inte vilse men ville gå rätt från början


Nere vid vattnet och letade efter någonstans att äta, kraven: uteservering i solen.


På Media Markt, en liten tv 103 tum. Sjukt stor och inte då billig heller, 79999 euro.

Landgång Rotterdam

Precis kommit ombord efter hela kvällen i Rotterdam, Holland. Mycket trevlig kväll med en matros och en styrman.

Hade redan ätit ombord men så stängde affärerna, utom Media Markt 18 och vi kom ungefär kvart över eftersom det var så mycket köer så det blev en sväng där och sen gå och ätit. Skoj ändå och skönt att komma bort lite.

Kyrkan körde oss, så skönt att åka med dem för de hittar både i stan och sedan lätt tillbaka till båten. Och detta gör de gratis. Så när dem frågade om vi kunde hjälpa dem att bära upp två tunga skåp till andra våningen så var det klart att vi fixade det. Kaffe och läsk bjöd dem på och när vi sa att vi precis ätit och inte orkade bullar så fick vi en påse till hela besättningen till imorgon. Underbara människor där på kyrkan, så genomgoa och trevliga.
Har en del bilder men behöver sova dem 6 timmar som är nu innan jag blir väckt för att gå upp och jobba imorgon så dem kommer under morgondagen.

Gonatt!

Förmiddagen

Full fart från imorse och ta vara på all energi som jag hade. Den är inte slut än, trots 1,5 timmas bra träning som känns så är jag okej för att jobba snart.

Snyggaste skeppshandlaren kom ombord efter lunchen, provianten kom innan, redan vid tio så började det efterlysas folk men klockan var över elva innan de hade fått den ombord, segt men så är de alltid. Han kom i alla fall ombord efteråt med två paket glass. Skumt värre tycker jag efter som vi redan fått två paket. Vet inte hur många som var beställda men varför kom inte alla på en gång? Mig gör det inget dock om det är en snygg som kommer ombord. Grymt trevlig dessutom, men holländare skulle jag tro och där har jag små fördomar.

Vi har bytt kock här under eftermiddagen så jag ska gå ner och säga hej till honom, en reparatör har också kommit ombord, redan träffat honom. Han pratar en del så jag ska smita ner i maskin och förse mig med öronproppar att alltid ha i fickan om det blir för mycket.

Fnatt

Ja nåt annat kan man inte kalla det jag fick igår. Råkade sätta i mig en massa glasstårta efter middan och hade sen tänkt ta det lugnt men jag blev så pigg eller speedad eller vad man ska säga.

Kunde inte slappna av och hade så mycket energi så det fick bli gymmet, trots att jag hade tänkt helgen träningsfri som vila. Men har man energi så varför inte. Sprang 8 km på bandet och sen kunde jag slappa och se på film med gott samvete.

Filmen ville inte som jag ville och bara stoppades och hade sig och internet slutade fungera igen så det slutade med att jag somnade strax efter nio, och vaknade rätt pigg imorse. Eller det var kallt i hytten så jag ville inte gå upp men ingen kan klaga på mitt humör än så länge idag.

Solat

Det är lycka, ren lycka och avkoppling att få gå ut och lägga sig i solen på våren och känna att den verkligen värmer.

Till alla som skrattade när jag packade bikinin för en månad sen när jag åkte ut för om utifall att vi hamnar i Medelhavet så kan jag berätta att vi idag utanför Holland har så fint och varmt väder att man kan sola.

Tog med mig filt, kudde, vattenflaska och en bok och gick upp på monkey island och la mig där i solen en stund. Så härligt och så perfekt väder, lite lite vind och massa värme, utan att stekas sönder.

Är ju väldigt ljus i hyn så att jag blir som en kräfta på våren/försommaren när jag börjar sola är mer regel än undantag, spelar ingen roll att solkrämen ständigt är med, röd blir jag ett tag ändå men sen brun. Därför fick de bli en kort stund, jag hoppas på fler sådana innan den här törnen är slut.

TD från monkey

Båtar
Bilder från monkey island

Utegångsförbud

Imorse gav en av matroserna mig utegångsförbud så fort jag kom upp.

Sedan hittade jag en lapp i mässen från överstyrman med samma innehåll men förmulerat på annat sätt. Anledning såklart att vi håller på att fläkta ut gasen ur tankarna och den är rätt farlig.

Har hänt ett par ggr förut att jag fått utegångsförbud ombord. Förra törnen förbjöd kocken mig att gå ut för att de blåste och var så dåligt väder, slapp ta ut sopor och sånt för det gjorde han, snällt och omtänksamt.

En annan gång också vid dålig väder på praktiken gav matroserna mig ett val, antingen stanna inne eller knyta fast mig om jag skulle ut, inte så svårt val när det är dåligt väder, jag håller mig gärna inne då.

Idag var ju grejen att vi hade inte dåligt väder, tvärtom. Så överstyrman sa till slut att de var ok att gå ut akter om bygget, jag kunde ju låta bli att lägga mig på kobryggan och sola bara.

Internetkrasch

Trodde på allvar att internet tagit söndagsledigt från oss idag. Halva dan så var det totaldött men så gick kapten upp med magiska fingrar eller enbart ilska till maskinen på bryggan och så nu funkar det igen. Trevligt säger jag bara.

Internetbollen
Bollen som gör att vi får internet och viss telefon ombord, lever sitt eget liv
men funkar oftast okej.

Lång dag

Inget mer jobb för idag, känns rätt bra kan jag lova.

Ska gå ner och göra popcorn och sen blir det film, vilken är jag inte på det klara med än bara.


Kommer att gå från Terneuzen senare ikväll låter det som men bara för att ankra utanför, vi ska ha en annan last från Rotterdam sen så tankarna måste spolas och det tar lite tid.

Maj = sol och värme på väg

Så härligt väder här!

Verkligen underbart
, som vanligt då är det dålig tajming och jag har jobb som måste göras men var ute när jag tog några minuters paus för att få i mig lite vatten. Kändes som man hade kunnat ligga ute och sola men där kan det ha varit mitt önsketänkande som kom i lite också.

Varit fint i flera dagar nu och jag driver hårt på att det är för att det är maj nu, favoritmånaden framför alla. Födelsedagsmånad, värmen och solen tittar fram på allvar och ja, finns det något dåligt med maj?

Hade tänkt ta en bild för att visa att det är fint men hur kul och fin bild blir det när vi ligger i en oljehamn...

Terneuzen

Terneuzen

Oftast ser kajerna likadana ut nästan vart man än är, här tycker nog att vi får se ett litet plus till att de har så färgglada lastarmar...

En annan sak som jag förstått var ett ännu större plus för en del var att surveyorn som var ombord inatt var en tjej i 25 års åldern och rikitgt söt vad jag har hört. Kommer de som var vakna leva länge på.

Jobb och mera jobb

Ingen lugn lördag för oss ombord här, och speciellt inte för mig.
Kom ny chief och kapten inatt och deras hytter måste fixas så det är bara att sätta fart.
Ska dricka upp mitt te, plocka undan frukosten och sen ta tag i det ordentligt.

Lots

Zee
Gått förbi ankarplatsen till Zeebrugge för ett tag sen, mitt i bilden liggen en bekant båt
(ett tränat öga kanske kan se att det är en VilleWallebåt) Faust närmare bestämt, som
jag fick prata med innan på radion.

Lots
Här har vår lots precis kommit ombord och jag kan nu somna tryggt och veta att han kan
alla grund och sånt som kan ställa till det på vägen in till kaj.

Radioprat

Snart framme för vårt nästa mål om man kan säga så, lots om ett par timmar in till Terneuzen i Holland.


Precis kommit ner från bryggan, fått prata i radion för andra gången i mitt liv och för första gången på en "riktig" båt, med en annan båt. Förra gången var i skolan när vi tog våra VHF-cert och då pratade jag med Sthlm radio och gjorde ett fruktansvärt nervöst hörbarhetstest.

Nu var det en kompis båt som ropade upp oss, visste att vi skulle hamna i närheten av varandra eftersom de ska in till Zeebrugge senare ikväll. De hade sett oss länge på AIS:en men vi kunde inte hitta dem men så ropade min kompis och jag får halv panik men en rutinerad styrman pratar först och byter kanal som man ska göra från 16 där bara nödtrafik och upprop får gå till en annan där vi kan prata som vi vill ett par minuter.

Riktigt skoj var det, inte alls hemskt som förra gången. Nu var det i och för sig en bekant i andra änden och bara en styrman med på bryggan.


Ny morgon

Ytterligare en dag med strålande väder ser det ut att bli.

Soluppgång

Hela dagen i sjön och så ikväll ankomst till Terneuzen. Lugnt och skönt och strålande sol.

Vi kan dra ner på farten och bara njuta av vädret tycker jag. Men då kommer det bli protester, kapten ska hem och då är det bråttom bråttom.

Brass

Så här mycket (lite) är klockan hos oss just nu...

kl21.30

Men vi ska brassa inatt, denna gången framåt, eftersom vi går från engelsk till svensk tid kan man säga.

Alltså stjäls en timma från oss inatt...

Så den är redan halv elva om man ser brassad tid. Jobbigt värre känner jag eftersom jag inte är så trött än, min kropp är ju inställd på engelsk tid.

Ska inte gnälla för mycket, det är lindrigt med en timmas brass som vi har här nu. Mycket, mycket värre om man har varit i USA och ska upp till Europa och tappar 1 timmas sömn varannan natt, i två veckor. Då krävs det diciplin för att gå och lägga sig i tid.


Kanske kan jag somna snart trots att min tid bara är strax innan 22,
ska göra ett försök. för jag behöver det.

Gonatt!

Wienerkex

Wienerkex
Detta för mig är "rån" eller som man kan läsa på förpackningen "wafers" Ombord omnäms dem numera som "wienerkex". Bara att komma på namnet är en prestation. Jag förstår inte kopplingen.

På bilder ser vi favoritsmaken enligt den som döpte dem, hasselnöt. Tyvärr är dessa på väg att ta slut, sista förpackningen med "de med brunt emelllan" är den på bilden och den är numera utan innehåll. Citron finns några kvar med de rynkas det en del på näsan åt. Kräsna...


Godmorgon

Braefoot Bay och Skottland har bjudit oss på ännu en fin morgon.

Morgon 1

Morgon 2

Morgon 3

Vet inte vad denna 1 maj har att bjuda på till oss men några demonstrationer ser det inte ut att bli. Vi kan helt enkelt inte bestämma oss vad vi ska demonstrera / protestera emot. Förslag är välkomna...

RSS 2.0